Да празнуват ли Пасха тези, които не са постили и не са се подготвили?

Автор: прот. Александър Иляшченко

o.ilqshenko

Как да ида в храма на Пасха, и как въобще да празнувам, ако не съм постил, ако не съм се подготвил, ако нищо не съм направил – подобни думи нерядко може да се чуят в навечерието на Светлия Празник. Протойерей Александър Иляшенко коментира по този въпрос:

В празничните стихири на Пасха се пее: “С радост един друг да се прегърнем” и “на тези, които ни ненавиждат да простим всичко заради възкресението и така да запеем Христос възкръсна от мъртвите”.
Ето как ние, простите и грешни хора ликуваме на Пасха! Тази радост ни се дава от самия Господ Иисус Христос, Който прегръща със Своята любов всички човеци.
Той е готов да приеме всички. Дори и ако сме празни и недостойни, постещи и непостещи, дошли в първия час или в единадесетия, както казва светителят Златоуст в своето знаменито “Пасхално слово”- нека да пристъпим към този пир на вярата.
Постът е необходим, молитвата е необходима, нашият труд е необходим. Но ние се причастяваме и получаваме радостта, не заради това, че самите ние сме се подготвили добре, а затова защото Бог ни дава тази милост. Това е знак за неизречената милост Божия.
Господ призовава всички в този светозарен ден на светата Пасха да забравим за неуспехите, за маловажните неща и с благодарност, радост, благоговение, страх Божий, разбира се, и със съзнание за своето недостойнство да пристъпим към светата Чаша, защото Господ е милостив и със Своето Възкресение ни дарява вечен живот.

Превод от руски език: Мартин Димитров

Източник: pravmir.ru

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: