„Митарствата на Теодора“

автор: проф. протодякон Андрей Кураев

“Митарствата на блажена Теодора”, влизащи в състава на “Житието на Василий Нови” са текст със съмнителен произход и съдържание. Той е неверен догматически защото не оставя място за Божия Съд. Спасителят е казал, че “Отец е предал целия съд на Сина”, но в тази книжка целият съд се извършва от бесовете. На Христос му остава само да връчи медалите на победителите – по подобие на това, както ръководителят на спортната федерация връчва медали на победителите в шампионата, макар че сам той може да е привърженик на друг отбор, но е принуден от протокола да постъпи така.

Произходът на това “Житие” не е напълно църковен и нравствен по чистата причина, че Григорий, авторът на “Житието” се подиграва в него над един светия – константинополския патриарх Николай V Мистик, който е бил “причислен към лика на светиите в гръцката и римската църква. И в двете църкви паметта на патриарха се почита на 15 май, в деня на неговата смърт” (вж. Попов Н. Император Лев 6 Мудрый и его царствование в церковно-историческом отношении. М., 1892,с. 190). В същото “Житие” “името на този патриарх Николай злонамерено се заменя с Агриколаос (“селянин, невежа, грубиян”) и Етилаос” (пак там, с. 175)

Има една полезна книга на Ирина Грицевска “Индекс на истинните книги”. Оказва се, че житието на Василий Нови с митарствата на Теодора през XVI-XVII век в Русия е било отнасяно към апокрифите: “А що се отнася до “Василий Нови”, “Андрей Юродиви” и “Методий Патарски и странника” – засега подобава мъдро и проницателно да се запитаме, дали са истина”. Именно в “Житието на Василий Нови” се съдържа описание на видение, което подробно разказва за посмъртните митарства…

През ХIХ век св. Филарет Московски също е предупреждавал, че “Видения, които имат някаква своя истинност, не винаги е удобно да се превръщат в общи догмати. Вие правите догмат за митарствата, а след това прилагате изложение на посмъртното състояние от житието на св. Макарий, който и дума не е обелил за митарствата. Оттук се пораждат затрудняващи въпроси” (Письма московского митрополита Филарета к покойному архиепископу Тверскому Алексию. 1843-1867. М., 1883. с. 62).

Да сравним думите на йеромонах Серафим (Роуз): “Дори и на децата е ясно, че не бива буквално да се възприемат митарствата, дори и тяхното описание – те съвсем не са “измислици” и “басни”, а честен разказ на очевидци в най-достъпната за тях форма. Ако на някой му се привиждат буквални митарства, то е само поради незнание за причините на всекидневната невидима борба, която ние водим в този свят. Тук постоянно ни дебнат съблазни и обвинители, като дори за миг да задряма духовното ни око и ние ще видим и самия резултат от бесовските козни – греховете, които извършваме и страстите, на които се поддаваме. След смъртта душата прозрява, вижда духовната действителност (обикновено първото) и онези, които непрестанно са ни досаждали в живота” (цит. от иеромон. Дамаскин (Христенсен). Не от мира сего. Жизнь и учение иеромонаха Серафима (Роуза) Платинского. М., 1995, с. 830; при това: преп. Никодим Светогорец казва: “Тези, които пустословят, че душите на умрелите праведници и грешници в продължение на четиридесет дни пребивават на земята и посещават местата, където са живяли” сеят предразсъдъци и митове. Понеже такива твърдения са “невероятни, то никой не е длъжен да ги приема за истина” (цит. от Василиадис Н. Таинство смерти. Троице-Сергиева Лавра, 1998, с. 397)).

През 19 век цензорът на Московската Духовна Академия П.С. Казанский се е борил с подобни текстове: “Често се издават такива повести, пълни с най-странни чудеса, с една дума, духовни романи за митарствата, жития на Андрей Юродиви, Иоан Новгородски и др. Всички тези съчинения в голямата си част са неграмотни. Колко ли пъти трябваше да се поправят или да се спрат тези книги, предназначени да разпространяват суеверни идеи сред народа. Колко ли пъти са ми носили житието на Киприан и Иустина, за да се домогнат до разрешение. Съвестта не ми позволяваше, макар че беше взето от Чети-Минеите. Критиците на духовната цензура дали осъзнават ролята на тази неуморна служба на цензурата за духовното образование на народа?” (Преписка  на професора в МДА П. С. Казански с А.Н. Бахметов. Писмо от 8.2. 1868 // У Троицы в Академии. 1814-1915. М., 1914, с. 525).

Днес именно тези “духовни романи” (допълнени вече с преки “интервюта” с бесовете) са запълнили църковните сергии.

Източник на романа за митарствата са апокрифи под влиянието на езическия херметизъм. Именно там този сюжет е логичен. Душата при гностиците и херметистите е външно-космична (християните са съгласни с това). Тя се създава някъде в света на боговете, неподвижните звезди. След това душата влиза в тялото, но по пътя си тя пресича орбитите на планетите. А планетите – това са богове. И в зависимост от това, колко близо е тази планета, този бог, до траекторията на движение на тази душа, дотолкова ще бъде силен върху нея нейния печат и нейния дар. Дарът на Венера, Меркурий, Марс, Юпитер или Сатурн за тази душа. Тези космически печати се възприемат от гностиците и херметистите като зло, страст, травма. И по обратния път, когато човекът умре, а душата се завръща в света на висшите богове, тя е длъжна да се разплати с планетарните богове и да изтрие от себе си техния печат.

Но на бесовете и планетите ние нищо не дължим.

Превод от руски: Мартин Димитров

Източник: http://diak-kuraev.livejournal.com

19 Comments on „Митарствата на Теодора“

 1. Ету интересна статия за митарствата !

 2. стелиян лозов // 26/05/2011 в 08:53 //

  Не знаю достоверность ето произведение,но ето не можеть използоватся,чтобы отрекать митарства и грехи,которые мы делаем и за тем бесы имеют власт над нами,отче Андрее

 3. стелиян лозов // 26/05/2011 в 08:59 //

  Очень легко нам мудровать с нашими плотски разсуждениями
  и обясньть,отрекать…

 4. стелиян лозов // 27/05/2011 в 23:02 //

  :))))))00

 5. стелиян лозов // 27/05/2011 в 23:07 //

  Ти кой си,ве брато,че не те познавам май

 6. стелиян лозов // 27/05/2011 в 23:08 //

  много мъдруват напоследък сегашните богослови

 7. …Поздрави Паша, ако иа видиш и иа целуни от мен 🙂

 8. Azbukarche // 19/10/2013 в 22:20 //

  Този автор не беше ли виден икуменист?

 9. Според мен е виден трън в очите на талибан зилотите.

 10. диан // 07/08/2015 в 02:50 //

  Мартинчо този пишман дякон много ти утива на заблужденията . Само дето много удобно пропускаш да забележиш това- например в Псалтира четем – Тропари ,гл. 7 …Защото страшно и ужасно място имам да премина , след като се разделя от тялото , и ще ме срещнат много мрачни и безчовечни демони , и няма да има кой по пътя да ми помогне или да ме избави … и пр. Или за теб и икумениста Кураев и Псалтира не може да опонира на свръх познанията ви ? Господ да ви помага срещу собствената ви свръх гордост и тщеславие . Ще дойде и вашия ред когато да се убедите колко гностично е било едно или друго предание на Църквата !

 11. „Мартинчо“ ще викаш на внучето си. Първо се научи да пишеш правилно граматически преди да раздаваш акъли.

  Псалтира не е учебник по догматика, нито църковната поезия. Кураев е професор по богословие, а ти кой си?

 12. диан // 07/08/2015 в 16:44 //

  Това ти действие говори красноречиво ,колко си за Истината клетнико !

 13. Сволочта на Главев и Вершило си я изливай на друго място, неграмотен талибанино, минал и заминал покрай православието.

 14. диан // 08/08/2015 в 01:29 //

  Злобата ти те издава ,,богословче,, на кого всъщност служиш ! А иначе ако можеш вземи и обори информацията от о. Главев и Вершило , но е много по-лесно да сееш гнусните си лъжи, нали ?!?! И като те гледам, образуванието ти не ти е помогнало особенно ,дори напротив . Истината скриваш в извратения си сайт , но от Бога къде ще се скриеш предателче жалко ?

 15. Като гледам ти как преливаш от любов…:))) „ОбразУванието“ „особенНо“ няма как да ми е помогнало, наистина!

 16. диан // 08/08/2015 в 16:56 //

  Много избирателно оставаш коментарите които ти отърват на гузната съвест ( ако въобще ти е останала съвест).Много отиват за такива като теб думите от Евангелието -,,Матея: 23:24 Водачи слепи, които комара прецеждате, а камилата поглъщате!,,

 17. Каква част от боклука, който постваш, ще остане видим, решавам аз, колкото и да не ти харесва.

 18. Това са християнски глупости, само в Исляма е истината. Ал хамд’ ул илах! Върнете се в правата вера!

 19. twoo.com // 16/09/2015 в 20:14 //

  Ето ги православните фенове на сатанинския съд-митарофилите.Православният скот задължително е митарофил, и Христос да му каже , че няма митарства ще възрази,,,,,Вие скотове, цял живот ще вярвате в сатанинския съд , нежели Онзи , който победи смъртта и стъпка дявола,.,,,,каква ирония първо го стъпкваш, после му даваш СЪД……..

1 Trackback / Pingback

 1. “Митарствата на Теодора” | Bulgarian Blog

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: