Зодиаци, хороскопи…

йеромонах Саватий

йеромонах Саватий

автор: йеромонах Саватий Баштовой

И покрай шегите във връзка с вярата в зодиакалните знаци, подобни вярвания все пак съществуват. Малко е странно, но хората, които отказват да приемат идеята за единия Бог Творец, предпочитат да се оставят на някакви измислени овни, които тичат между звездите. Жената – домакиня игнорира Христовите думи  „обичай ближния си”, но слуша жената от телевизора, която казва  „ще имате тежък ден днес, избягвайте конфликти с роднините си”.

Фактът, че човек се стреми към мистичната страна на съществуването си, говори за двойнствеността на човешка природа. От една страна – непосредственият, видимият свят, а от друга – онзи мистичен свят, непознат и несигурен, но присъстващ тайнствено във всички нас. Човек е склонен да вярва, ако не в Бога, то в нещо друго. Например студентите от Яш по време на изпитната сесия не минават край сградата на бившата издателска къща „Junimea”, защото нещо можело да тръгне наопаки с изпитите. Други пък, по същата причина отбягват да стъпват върху капаците на шахтите. Вътрешният свят на такива хора е калейдоскопски, разстроен свят, който оставя своите следи върху начина на мислене и възприемане. От тук произлиза фрагментирането на модерния свят и особено на пост-модернизма – светът на клиповете и колажите.

Човекът търси някакви ориентирни точки във вселената, той не може да съществува самостоятелно. Преживяното чувство на страх и самота ни тласка към най-причудливи вярвания. Вярно е, съществуват звезди и съзвездия, но как можем да вярваме, че някакво си ирационално тяло би могло да влияе на едно толкова сложно същество като човека? Всъщност човекът в своята комплексност, може да вярва дори и че луната, която не е нищо друго освен един голям камък, може да определя неговата съдба! Това вярване ме подсеща за мита за Креанга*, който почвал да плаче, страхувайки се от бучката сол попаднала върху печката.

Светите Отци казват, че навиците са нашата втора природа.  Точно затова човек, който дълго време следи хороскопа, започва  лека-полека да се превръща в сянка на своя зодиакален знак. Тези хора не разбират, че стават твърде уязвими, защото ви стига само да знаете зодиакалния му знак и  можете да правите с него каквото си поискате, да го манипулирате като някакво зомби, като това се отнася особено за жените.

Дали сме призовани да подражаваме на Христос  или пък да имитираме хороскопските овни, бикове и раци? Подражавайки ние ставаме точно това, на което подражаваме, твърдят православните подвижници. Но, разбира се, всеки може свободно да реши какво иска да стане..

източник: Бигорски манастир, превод: Мартин Димитров

*Йон Креанга (1837-1889) – румънски писател – сатирик от 19 в.

5 Comments on Зодиаци, хороскопи…

 1. rvardeva // 14/11/2014 в 11:49 //

  Не „прилича“ на духовна идея да ТЪРСИ противопоставяне на всяка цена!
  Вярвам в „Бог“, дори и да не го наричам така, а най-върховната, абсолютна СИЛА, и вярвам СЪЩЕВРЕМЕННО, че този „бог“ е подредил И звездите така, че да образуват „тичащите“ „овни“, „телци“ и др.

 2. И вярвате, че движението на съзвездията определя съдбата Ви?

 3. Всеки уважаващ себе си българин трябва да вярва в пра-бългаския календар и хороскоп. В него аз съм магаре.

 4. rvardeva // 14/11/2014 в 14:29 //

  Дори науката (включително библейската без да иска) го доказва!

 5. Зодиаци, хороскопи, кастофони мастофони…..

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: