Проповед в Неделя на Слепородения

митр. Георги Ходр

митр. Георги Ходр

автор: Ливански митр. Георги Ходр

Този ли е съгрешил или неговите родители, та се е родил сляп?

Това са едни от многото слова, които мнозина от вас повтарят. Какво е сторил този? Какво не е направил онзи? Какво е сторил баща му? Нищо не са сторили. Човек боледува по естествени причини. Бог никого не разболява. Да не си мислите че, Бог разболява някого. Всичко това е грешно. Бог не ни иска сметка тук, в този свят. Бог ще ни поиска сметка горе. Бог не наказва. Грехът – това е нашето наказание. Единствено той е най-големият удар за нас. Бог обича хората и не е техен противник. Това, че Той е противник на хората, е юдейска измама, която е достигнала до вас чрез юдаизма. А вие все още повтаряте: Този ли е съгрешил, или неговите родители, та се е родил сляп?

Нито той, нито неговите родители са съгрешили. Болестта не произхожда от греха. Грехът, сам по себе си, е голяма болест. Няма нищо което, да е така убийствено както греха. Болестта произлиза от естествени причини, които лекарите познават. Хората обичат да си отмъщават един другиму, приписвайки това на Бога, правейки от Него полицай, който поразява хората със своята палка. Бог никого не поразява. Бог изцелява хората. Всички ще сте като Юда Искариотски, ако сметнете че Бог е поразил едногова. Това е пълна лъжа. Истинският вярващ се бои от греха. Не трябва да се боим от нищо друго освен от греха. Страхуваме се от болестта, страхуваме се от бедността. Бедността и богатството са нищо. Нито здравето и болестта пък са нещо. Бедствието – това е грехът, който извършваме. Кой от нас се е разкаял за своите грехове? Или ние лъжем и се радваме, че лъжем? Лъжата печели пари. Ние се радваме на греховете си. Греховете дават облаги и плътски удоволствия.

Кога ще обикнем Бога повече всичко друго, за да не съгрешим? Кога ще Го обикнем заради Самия Него? Бог не наказва. Бог обича. Бог е Бог на любовта. Иисус слезе на земята и каза, че Бог ни обича, когато се разкаем за греховете си. Ние трябва да обичаме Господа, не за да ни спаси от ада. Дали съществува ли ад или не – това аз не го знам. Бог никого не изпраща в ада. Бог не наказва никого с ада. Бог обича хората, всинца ни. Обича грешниците, а също така и престъпниците, както обича и праведниците със същата любов. Бог обичиа и убиеца и прелюбодееца точно както е казал в Евангелието. Това означава, че сме в грешка. Ние Го обичаме, понеже именно това е изискал Той от нас.

След това е казал: Обичайте се един другиго. И понеже сте Ме обикнали, от това следва да се обикнете един другиго. И затова няма отмъщение в християнството. Не мрази някой, понеже е похулил твоя баща! Кой си ти? Ти си Божие чедо и врагът ти е Божие чедо. Затова обикни врага си. Ти умираш понеже съгрешаваш, умираш тук, в този свят. Ти си нищо, понеже си обикнал греха. Бог не обича грешниците, привързали се към греха. Бог обича праведниците и милва каещите се грешници. Прощава им, снихожда към тях и ги приема. Но Той мрази закоравелите и горделиви грешници и ненавижда греха им. Този, който съгрешава –  той не обича Бога, когато греши. Ако ние наистина, в дълбочината на нашето сърце, обичаме Бога, то ние няма да сгрешим. Но ако съгрешаваме, то това означава, че сме престанали да виждаме Бога, престанали сме да вярваме в Него в дълбочината на сърцето си. Говорим, и само говорим, че обичаме Бога. Този, който съгрешава, той удря Бога, хули Бога в дълбочината на сърцето си, даже и да не е произнесъл нито една дума.

Затова възлюби Господа Бога Твоего от цялото си сърце и от всичката си душа и ако Го обикнеш няма да съгрешиш. Всеки път, когато съгрешаваш, бъди сигурен, че това е поради преставането или отслабването на твоята любов към Бога. Ако ти се прилепиш към Бога, няма да можеш да съгрешиш. Как ще събереш светлината с тъмнината?!

Да даде Бог на всички нас, да Го обикнем над всичко, над нашите материални облаги и над нашите наслади, защото те в повечето случаи си противостоят с Бога. Има законни наслади, както има и незаконни наслади.

Господ да ни вдъхнови да се покоряваме на заповедите Му, за да ги изпълняваме. Той е написал Своите заповеди, за да ги изпълняваме, а не за да ги разискваме. Да изпълняваме, за да се спасим чрез тях. Дали Му харесва да ни измъчва и завързва чрез тях? Заповедите са за наша полза, за да се възвисим ние самите чрез тях, да се озарим чрез тях, да се възвеличаем чрез тях. Бог знае, че заповедите са за наша полза, за да се възвеличим чрез Него и заедно с Него, и чрез Неговата любов.
Да ви дарува Бог да разберете, че Бог е Истината и че Той е Добротата и Той е Красотата. За да застанете вие на свой ред в истината и добротата и красотата.

Бърмана-Църквата св. Георги.
17 май 2015г.
Източник: Страницата на ливански митр. Георги Ходр във фейсбук.
Превод от арабски: Виктор Дора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: