Синодални неволи

vidinska mitropolia

автор: Мартин Димитров

Ставаме свидетели на пореден абсурд в родната ни БПЦ – Българска патриаршия. Днес излезе съобщение на сайта на Видинска митрополия относно статута на скандално и печално известния йеромонах Василий (Венков) – бивш брат на българския светогорски манастир Зограф.

Йеромонах Василий беше отстранен от братството на атонския манастир заради скандал с послушничка, която го изобличи в използване на сексуални намеци спрямо нея в методиката си на „духовно“ ръководство. Игуменът на Зограф архим. Амвросий изпрати писмо до Св. Синод, в което освен, че уведоми архиереите за отстраняването на о. Василий от манастирското братство, предупреди православната общественост, че: „състоянието на духовна прелест, в което се намира о. Василий, е опасно както за самия него, така и за неговите привърженици, тъй като той се опитва да им внушава, че е свят.“ И на 12 април 2014 г. в официалния сайт на БПЦ излезна следното съобщение:

„На заседанието си на 8 април 2014 г. Св. Синод, като разгледа писмо на игумена на Зографската св. обител на Св. Гора-Атон схиархимандрит Амвросий, РЕШИ:

Забранява на бившия брат на манастирското братство на славянобългарския манастир „Св. Георги Зограф“ (в Атон) о. Василий да извършва богослужения и треби в диоцеза на БПЦ-Българска Патриаршия.

Следва да бъдат изпратени писма до епархийските митрополити на БПЦ, които от своя страна да уведомят своите епархии за синодалното решение по отношение на йеромонах Василий.“

По-горецитираното решение обаче от Видинска митрополия твърдят:

„след направена проверка, бе установено, че от Светия Синод на БПЦ-БП не е взимано такова решение, както и не е изпращано запретително писмо от Светия Синод до епархийските митрополити.
Също така, информираме, че йеромонах Василий с благословението на Видинския митрополит Дометиан продължава своята издателска дейност от името на Видинска света митрополия.“

И така в крайна сметка не ни остава нищо друго освен да си зададем следните въпроси:

Имало ли е заседание на 8.04. 2014 г. на Св. Синод, има ли протокол от решенията и кой го е подписал?

Кой и каква проверка е направил от Видинска митрополия в Синода, та да се стигне до извода, че няма подобно решение?

Що за дебилство е да пренебрегнеш мнението на зографския игумен относно духовното състояние на йеромонах Василий и да легитимираш дейността му?

Осъзнава ли се за какъв скандал иде реч?

Очакваме с интерес и реакцията на Синода (ако въобще има такава).

1 Comment on Синодални неволи

  1. Че те дядо Амвросий и йером. Василий Венков кога се видяха, като сноват постоянно из България, за да се преценят взаимно кой свят, кой в прелест?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: