Как моят личен грях вреди на околните?

Игумен Григорий Зумис (вляво) и протодякон Андрей Плиска

Игумен Григорий Зумис (вляво) и протодякон Андрей Плиска

откъс от интервю на протодякон Андрей Плиска със старец Григорий Зумис – игумен на светогорския манастир Дохиар

– Ние, живеещите в света, не можем да отречем, че този свят се променя стремглаво. Хората изпадат в униние, отчаяние и безизходица. Какво можете да кажете по повод тази безизходица?

– Не бива да се отчайваме. Нашият подвиг е да победим света и греха. Христос, по молитвите на Пресвета Богородица и на всички светии, няма да допусне да имаме по-големи изпитания, отколкото можем да изтърпим.

Не бойте се! Вярвайте! Надявайте се на молитвите на Пресвета Богородица и на всички светии. Ще ви разкажа с какви трудности се сблъскахме, когато влязохме в манастира: нямаше покрив, нямаше дори къде да се скрием от дъжда…

Прослявам Господа, че с Божията помощ станахме не просветители, а строители! Тук върху всеки камък се вижда работата на нашите монаси. Благодаря на Господа за това! Всеки път си казвахме, че утре ще бъде по-леко и по-добре. Но ставаше все по-трудно и по-трудно. Често дори нямахме хляб и елей – да запалим лампите. Но Пресвета Богородица не ни оставяше. Никога не показвахме на трапезата си, че нещо не ни достига. Винаги Богородица и архангелите ни изпращаха нещо на масата. Спомням си как на нашата първа Пасха в манастира едва събрахме сто яйца. А днес – слава Богу!

Тук, в манастира, ние сме далече от света и светът не може да знае за нашите трудности. Има такъв тропар, в който се пее, че в манастирите има всичко. Както древните монаси, и ние преживяваме от обработването на земята и от милостта Божия. А милостта се изразява чрез вашата любов към нашия манастир. Не бихме доживяли до ден днешен без милостиня.

Има един израз на дохиарските старци: „Ние сме бедни, но сме горди, не в лошия смисъл – а че сме почтени. Никога не просим, за всичко благодарим“.

– Как моят личен грях вреди на околните?

– Всеки един от нас е длъжен да стане светилник за ближния, за да осветява пътя му към Христа. Ако това не се случи – лошо. Ние сме като малки свещички. Ако свещта гори винаги, тя ще осветява пътя – и моя, и на ближния. Но ако свещта угасне, то уви, мракът ще покрие този път. Всеки един от вас, миряните, трябва да бъде свещ, която гори пред Христос, свещ, която гори, топи се, но свети.

Нека всеки един от нас да поддържа тази свещ запалена, да я пази от силния вятър и от жаркото слънце. Нека животът ни да бъде запалена свещ. И нека всеки да показва на своя ближен пътя към Голгота и Възкресението. А те, всъщност, са близо – Кръстът и Възкресението.

Но има хора, които държат запалени светилници, за да заведат предателите при Христос. Ние не трябва да държим такива светилници. Ние трябва да пазим запалена свещта на Източната Православна Църква. Макар и да сме малки свещи, все пак не угасваме. Мисля си това е така, защото живеем живота на Тайнствата – изповедта и причастието. От там ние, като добрите девици, събираме елей и разпалваме свещите. Понеже ако нямаше изповед, то човек не би се спасил, нямаше да има светии и праведници, и Църквата нямаше да познава Възкресението. Пожелавам ви и вие да бъдете горящи свещи – в семейството, в обществото, в работата.

Мнозина от нас светят в света, а в дома си, в семейството – не че не светим, но и не можем да видим светлината. Радвам се, че при вас я има светата традиция на честото причастяване (става въпрос за Украйна – бел.прев.).

Идвайте редовно в храма, проверявайте себе си, изпитвайте се – и приемайте Тялото Христово. С това няма да предадете Христа. Но като разбойника, казвайте всеки път: „Приеми ме, Господи, в Царството Си!“

източник: pravlife.org, превод: Мартин Димитров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: