Не вярвам във вярата на тези, които се причастяват веднъж годишно

Отец Юлиан Нистеа

автор: о. Юлиан Нистеа

Аз съм за честото причастяване, а не за причастяването веднъж годишно. Аз не вярвам във вярата на онзи, който се причастява веднъж през годината. Ако имаш възможност да се причастяваш често, защо тогава се причастяваш рядко? Не си мислете, че тези, които се причастяват рядко са по-добри от онези, които често приемат светите тайнства. Това е така защото рядко причастяващите се не прекарват цялото това време в подготовка. Те се подготвят само преди причастие. Тогава какъв е смисълът? С други думи, Христос иска да ти даде Своите тяло и кръв, а те не искаш да ги приемеш. Нашата света Църква затова и служи Божествена литургия, за да се причастяват вярващите. Не за да се причастяват само свещениците, а вярващите да пристъпват към Чашата само през Великия пост, например.

Но аз не карам хората да се причастяват често, защото не мога да ги убедя да се изповядват често. Ако хората са равнодушни към Божиите дела, не мога на сила да ги карам, докато те самите не пожелаят. А този, който пожелае да се причасти, нека не се колебае за това – какъв ужас! – не са минали шест седмици. Нима ще бъде по-подготвен след шест седмици? Няма да бъде подготвен в по-голяма степен, отколкото да се беше причастил на втория или третия ден, или след една седмица. В миналото хората се причастявали често, особено през първите векове. И свети Йоан Златоуст съветва хората да се причастяват често, понеже още по негово време отслабнал стремежът към честото приемане на светите Тайни. Не можеш да подтикнеш равнодушния човек да се причастява. Такъв човек първо го извикай на изповед, а след това нека се причасти.

Хората, които имат благословение от духовния си отец може да се причастяват на всяка Божествена Литургия. Защо в историята така е наредено през Великия пост да се служат литургии с преждеосветените дарове? Защото вярващите искали да се причастяват по-често отколкото през съботите и неделите. Всъщност в голяма степен това зависи от духовния отец, но имайте предвид, че и при духовниците има различни схващания по този въпрос. Има такива, които не позволяват на хората да се причастяват. Не знам как самите те пристъпват към причастието, а не го позволяват на вярващите…

източник: amvon.mk

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: