Кога ще ги стигнем… румънците

romanian churchавтор: Георги Котев

Преди няколко дни посетих северните ни съседи румънци и останах удивен от начина, по който голяма част от румънското общество служи на Бога. Ще спомена, че много млади хора в това число и малки деца изучават богословие в неделните училища и посещават редовно литургия. В големите румънски градове е пълно с млади свещенослужители, а манастирите там са средища на истински духовен живот. Библията се раздава безплатно по улиците, а вярващите спазват църковните канони БЕЗУСЛОВНО, жените посещават храма винаги със забрадки, а мъжете винаги са с православни молитвеници в ръка.

По държавната им телевизия има редица предавания за православната вяра, а предавания като „Биг брадър“ и „X – Factor“ са изтикани на заден план. Много румънски православни мъже са посещавали Света Гора Атон и знаят доста молитви наизуст. Православният им патриарх е юродив и ходи с градския транспорт до Св. Синод на Румънската Православна църква, архиепископите, митрополитите, архиереите и останалите духовници почти не използват предоставените им на държавни разноски луксозни автомобили, обичайна гледка в Букурещ е да видите патриарха им в трамвая.

А ние? Къде сме ние? Защо в северната ни съседка 15 – 16 годишни момчета и момичета ходят с радост на църква, спазват уставите и канона на Православната църква, а тук е прието младите да се срамуват от факта, че са вярващи? Защо например в Румъния е срамно да си атеист и на такива там се гледа с подозрително око, а тук дори е гордост да плюеш всичко свято, духовно и православно? Много ще има докато ги догоним румънците в духовно и морално отношение…

1 Comment on Кога ще ги стигнем… румънците

  1. Не случайно пише в Свещеното Писание в книга Притчи 22:6 „Възпитавай детето отрано в подходящия за него път, И не ще се отклони от него, дори когато остарее.“ Само семейството може да доведе детето в църквата. Затова враговете на вярата направиха и още правят всичко възможно да бъде унищожено семейството в България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: