Необикновеният живот на един духовник, който говори езика на Иисус от Назарет

dqkon stefan sirieca

37-годишният дякон о. Серафим е асириец по произход и неговият майчин език е арамейският. Дяконът е живял обикновен живот до 24-годишна възраст, тренирал е борба и е бил началник на охраната на украински министър. Но са се случили някои събития, които са го накарали да сложи расото на свещеник. Католикосът на Грузия патриарх Илия II научил за неговата съдба и го представил на асирийците, живеещи в Грузия като „духовник на всички асирийци“. Идея на Илия II е това отец Серафим да се обучи да извършва богослужения на арамейски за местните асирийци. Понастоящем отец Серафим живее в селото Канда, където го посетихме за това интервю:

Както знаем, живели сте светски живот до навършване на 24 години: занимавали сте се с бойни изкуства и сте работили като охранител. На какво се дължи Вашето обръщане към служението на Бога?

Тогава аз не вярвах в Бога наистина. Влизах в църква, запалвах свещичка или две и се мислех за вярващ. Прочетох Библията, когато бях на 11 години, но я възприех като приказка. Когато всъщност осъзнах, че Бог съществува, аз станах монах. Това е общо взето.

Имаше ли някакво значимо събитие в живота Ви, което Ви подтикна към това решение?

Прекарал съм голяма част от моето детство и юношество по болнични легла. Преживях най-тежките травми, когато паднах в бетонобъркачка. Няма човек в историята, който да е оцелявал след такъв инцидент – с изключение на мен. Цели две години дори не можех да ходя. Първо бях прикован за легло, после за инвалидна количка, след това за патерици.

Какви други контузии сте получавали в миналото?

Веднъж бях ударен от кола. После пък беше тази бутилка с водороден пероксид (перхидрол); помислих я за бутилка с вода и я изпих. На много пъти съм оцелявал на косъм, например падал съм от няколко метра височина. Накратко – дълга история, но много случки ме подтикнаха към това стана монах. Веднъж имах голямо преживяване: един много близък мой роднина беше в смъртна заплаха. Отидох на гроба на последния грузински светец, отец Гавриил, и казах: „Боже, ще стана монах, само го остави да живее.“ И когато си мислехме, че всяка надежда е изгубена, се случи чудо и този човек оцеля.

Известно време след това аз живях в Киев. Както ви казах, по онова време се занимавах с бойни изкуства, основно борба. Дори бях спечелил Транс-Кавказкото първенство. Скоро след това станах началник-охрана на един министър. Тогава се случи нещо, за което не желая да говоря. Беше чудо; можете да го наречете просветление или сън. Беше ми напомнено, че съм избран и че е време да спазя обещанието си към Бог да стана свещеник. Това чудо ми напомняше за думите ми всеки ден в продължение на два месеца, и така, най-накрая аз умрях в Свето-Троицкия манастир св. Йона (Киев), умрях за света образно казано и се родих отново като монах.

Какво можете да ни кажете за Вашия народ, асирийците?

Моят народ, асирийците, са вероятно единствената етническа група в света, която все още плаща с цената на живота си за вярата си в Христос. В близкоизточни страни като Ирак, Иран, Сирия и в други военни зони, асирийците биват атакувани в своите църкви и обезглавявани, ако откажат да приемат исляма. Биват изтребвани поголовно. Апокрифното предание, че асирийците са първите християни идва от историята, когато Христовият лик се изобразил върху една кърпа. Кърпата била предадена на последния цар на асирийците, Авгар V-ти.

Що се отнася до асирийците в Грузия, тук живеят около 4000 души. Асирийският език е в основата си ново-арамейски. Много историци пишат, че Христос е говорил халдейски език, който почти е еднакъв с арамейския. Също както в Грузия има гурийци, имеретиани и мегрелиани, така са били асирийците и халдейците: един и същ народ, но от различни краища, така да се каже. Ново-арамейският език е на около 2500 години. Прекрасно е, че този език ни позволява да придобием представа как са звучали хората, живели преди векове. От 4000 асирийци, живеещи в Грузия, 2000 от тях живеят в моето село Канда и представляват 95% от населението му. Почти 90% от тези хора говорят ново-арамейски.

Това че свободно владеете арамейски Ви позволява да извършвате богослужения на този език. Доколко трудно е това за Вас и общо казано – как изглежда самият процес?

Когато Негово Светейшество говори с мен, той ми повери тази идея: понеже съм асириец, защо да не извършвам богослужения за моя народ на родния си език? Той ме удостои с голяма отговорност. Илия II разглежда асирийските въпроси с голямо внимание, отговорност и любов. Аз също много го обичам. Имаше време, когато си казвах: „Може би го обичам най-много от всички“. Но след като бях поставен като пастир на народа ми, асирийците, че именно тях обичам най-много. Ние сме много признателни на Негово Светейшество, че ни даде правото да славим Бога на нашия език, докато живеем в Грузия.

източник: georgianjournal.ge, превод: Мартин Димитров

2 Comments on Необикновеният живот на един духовник, който говори езика на Иисус от Назарет

  1. Димитър Светлинов // 24/11/2016 в 08:30 //

    А бе чета тука некви Небивалици и се чудя от превода ли е или некой „задругар“е изперкал?! „37-годишният дякон о. Серафим е асириец по произход и неговият майчин език е арамейският. Дяконът е живял обикновен живот до 24-годишна възраст, тренирал е борба и е бил началник на охраната на украински министър. Но са се случили някои събития, които са го накарали да сложи расото на свещеник.“ Дякон о.Серафим…не съм чул досега дякон да го наричат отец..??! Хем бил дякон,хем си нямал хабер за Бога..(много интересно..??!) …и после изведнъжстанал свещеник (демек прескочил дяконския чин) …ха сега де?

  2. Мите секи монах е „отец“ по принцип.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: