Литургията е прозорец, изсечен от Господ в грешния свят

Митрополит_Вениамин_(Федченков)автор: митрополит Вениамин Федченков

Както майката понякога държи детето за ръка, понякога стои около него и го гледа, а понякога го взема в своите прегръдки, гали го, пее му и го храни, така и Господ във всички църковни служби и в домашната молитва сякаш ни държи за ръка, наблюдава ни отдалече, а на Божествената литургия, Той ни взема в Своите ръце, сяда с нас на маса и ни храни от Своята трапеза.

Във всички служби освен литургията, ние говорим с Господ като по телефона, а в Божествената литургия, говорим с Господ лице в лице, непосредствено Му казваме своите нужди, лично Му благодарим и Му се молим. Затова молитвата на Божествената литургия е най-действена в сравнение с тази на всички останали служби.

Божествената литургия е прозорец, изсечен от Господа в грешния, неверен и прелюбодеен свят, от където влиза свеж въздух. Ако не беше този прозорец, вярващите биха се задушили.

Светите отци са знаели голямата сила на Божествената литургия и са изповядвали своето благоговение пред нея. Преподобният отец Серафим, когато му казали, че е тежко за него, болния, да ходи на литургии, отговорил: „Ако въобще не мога да ходя, ще допълзявам и на четири крака“.

източник: preminportal.com.mk

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: