Там, където са забравили за Христос, е нужен не светец, а психиатър

Kapsalaавтор: isihazm.ru

През последните две години на Атон може да се наблюдава необичайно явление. Още от сутринта от Карея по пътя към Иверон се спускат цели групи поклонници. Наведнъж може да се видят 50 и повече човека, вървящи към скита Капсала. Ако се заинтересувате от това и ги последвате, то скоро ще се окажете в близост до килията на стареца Евтимий, която се намира точно срещу моста при завоя към Пантократор. В близост до килията ще намерите не 50, а вече 150 човека, очакващи прием от стареца. Дори напоследък се е наложило да се води списък с чакащи. Твърде много са желаещите да се изповядат и още повече са тези, които имат нужда да поговорят спешно.

Това напомня за добрите стари времена, когато подобни тълпи народ се устремяваха към килията на преп. Паисий Светогорец „Панагуда“. Между другото времената вече далеч не са същите. Хората силно се промениха. Ако преди мнозинството от поклонниците се опитваха да уредят своя семеен живот или бяха загрижени за отечеството си, то днес тези проблеми не безпокоят посетителите. Мнозинството от идващите въобще нямат или не искат да имат семейства, или живеят в блуд, като не отчитат това за грях, а към отечеството имат едно желание – или да забогатеят, или да го напуснат.. Посетителите повече ги занимава бедността, унинието, мислите за самоубийство.

Лекар за това множество се оказа и йеромонах Евтимий, написал книга за стареца Паисий Светогорец. В тази книга авторът от невнимание е споменал, че е ученик на преподобния. А мечтите на психично нездравите хора са допълнили това, като са направили от автора приемник на преп. Паисий. И ето – карейският път се превърна в оживен път към Утешението, а килията стана психиатричната болница на Атон.

С какво можеш да помогнеш на човека, който живее в блуд, граждански брак или на този, който не вярва в Бога, а вярва в парите, но иска да живее в Църквата? С какво можеш да помогнеш на тези психично обезобразени хора, които сами са ослепили и заглушили своята душа? – Остава ти само да ги съжалиш. Болната душа не възприема истинските лекарства, които за нея са много горчиви. Но ако ѝ дадеш торта, това ще ѝ подхожда. Точно с това се занимава и о. Евтимий.

Болните искат някой да ги съжали и да видят нещо интересно. И наистина тук те намират това, което търсят. А самият старец се опитва вече да съкрати времето за безсмислени беседи и се надяваме, че ще сполучи. Искаме да завършим с това: Светият човек се появява там, където хората търсят Христа, за да им покаже пътя. А там, където са забравили за Христос, е нужен не светец, а лекар-психиатър. О, времена, о, нрави!

превод: Мартин Димитров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: