Възпитавала съм ги само със сълзи

дете пали свещавтор: прот. Димитрий Смирнов

Познавах една жена с необикновени християнски добродетели, при това тя беше много простовата, слабо грамотна. Тя имаше много деца, но всички бяха като подбрани, не деца, а ангели. И всичките ѝ снахи – коя от коя по-добра, и всичките ѝ внуци – просто забележителни. Как се постига това всичките ти седем деца да са толкова добри, всичките да са прекрасно възпитани, всичките да вярват в Бога, всичките да имат жени и отношенията в дома им да са нормални, никой да не се развежда?

Хората четат книги, стараят се, изобретяват, консултират се как да възпитат детето. В крайна сметка това е много тежък труд, нужни са колосални умствени усилия. Това не е просто да отгледаш някакво ябълково или самодивско дърво – в края на краищата става въпрос за жив човек.

Питам я: „Как сте възпитали децата си?“ „Никак – казва тя – нищо особено не съм правила.“ Аз ѝ казвам: „Е, може би сте ги наказвали или поучавали?“ – „Не, възпитавала съм ги само със сълзи“. – „Как така със сълзи?“ – „Ами детето започва да прави нещо, а аз отивам пред иконата и плача: „Майко Божия, помогни!“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: