Внимание!… Празникът Хелоуин е празник на Сатаната

orthodoxy-and-halloweenавтор: о. Джоузеф Хури

Християнският смисъл на Хелоуин

Името му е съкращение на английската фраза „All Hallows’ Eve“, което ще да рече „Нощта на вси светии“. А това е предшестващата нощ на „празника на всички светии“ в календара на Западната църква. Думата „Hallow“ е  много стара ангийска дума, която означава „святост“ и затова „Нощта на празника на вси светии“ се нарича „Day of all Hallows“, тоест Day of all Saints“.

Така че Хелоуин в християнския смисъл на думата е предшестващата нощ на празника на „Всички светии“, който съвпада на 1-ви ноември според западния календар (според източния календар Православната църква чества празника на „Всички светии“ във Втората неделя след Петдесетница). Началото на този празник датира от периода, когато Рим и Европа са били все още православни, като празникът е бил предшестван от местни народни традиционни празненства в предходната му нощ.

Антихристиянският смисъл на празника

Мистериозните и странни практики на това събитие в своята основа водят началото си от народа на келтите, населяващ британските острови. И поради тази причина Хелоуин се е чествал до близкото минало като празник на „ужаса“, както в Англия и САЩ, така също и в някои държави, чиито народи имат за своя основа британската култура.  Също така непознатите до неотдавна традиции за Хелоуин, които включват изобразяването ликовете на призраци и вещици, започнаха да се разпространяват и в други страни.

Когато християнството е достигнало до Великобритания, Църквата установила, че келтският езически народ вярвал в „Samhain“ – бога на смъртта и го почитал, отбелязвайки неговия празник през есента. Те смятали, че от деня на неговия празник духовете на мъртъвците започвали да бродят из земята и че те трябвало да бъдат омилостивени, за да не причиняват зло. И за да се олицетвори този обряд, хората обикаляли из домовете както правели духовете на мъртъвците и „събирайки пари“ искали да бъдат омилостивени. Освен това се правели и човешки жертвоприношения през онази страшна нощ.

Църквата във Великобритания се възпротивила на тези сатанински култове и кръвопролитните им практики. Нещо, което накарало последователите на тази религия да се съпротивляват и да прекаляват в своите пирувания, заплашвайки всеки, който не им дава пари и надсмивайки се над християнските практики, като украсявали скелетите и слагали издълбани тикви като присмех над почитта на християните към главите на светиите и техните нетленни мощи.

Келтският народ използвал лунния календар и затова празникът на техния бог Самхайн не бил неподвижен празник. Но след като приели римския юлиянски календар, техният празник станал неподвижен в нощта срещу първи ноември, тоест в нощта на католическия празник на „всички светии“.

Затова е ясно, че в онази нощ само последователите на онази религия обикаляли улиците и хлопали по вратите, искайки материална отплата, докато в същото време вярващите християни са оставали по своите домове, подготвяйки се за честването на празника по благочестив начин. Това означава, че който участва в онези практики, независимо дали е запознат или не с техния смисъл, то той се уподобява на онези езичници, които се присмивали на християнството и неговите последователи.

Наистина ли Хелоуин е безвреден?

Някои хора могат да кажат: „Добре де, това може да е вярно, но сега Хелоуин е просто момент, в който децата се радват и се забавляват с дрехи и сладкиши“. Но истината не е такава.

Символиката на честването на Хелоуин, която съдържа вещици, бесове и магъосници не е здрава символика. Защото тя представлява насаждане и нормализиране на тези сатанински символи (нормализиране=тоест естествотворяване на тези символи).  И не бива тези символи да се възприемат сякаш са безобидни, понеже те учат децата точно на обратното, на което те трябва да научат. Освен това тази практика кара децата да се въвлекат в тази атмосфера и символи, които са враждебни на християнството и които съпровождат празненството на Хелоуин, като така те стават част от личния  им живот.

Множество секти,  сред които и такива, наричащи се „Църкви на Сатаната“ организират в САЩ големи тържества в тази нощ, чиито обреди се състоят в честването на тези символи и истинските сатанински култове. И затова не трябва да смесваме истинската си християнска идентичност с тези враждебни на християнството символи, които всъщност са използвани за опозоряване на християнството и за негов присмех. Но ние трябва през тази нощ  да умоляваме Бога, та Той да запази света от лукавия, Амин.

Участието в тези сатанински практики ни прави участници в делото на дехристиянизацията, на която САЩ и Европа са свидетели днес. Някои изчисления показват, че числото на хората, които очакват Хелоуин в САЩ превъзхожда това на очакващите Рождество Христово. Желаем ли в такъв случай ние като християни да сме част от тях?

Как трябва да се държим с детето?

Ако обясним ясно на нашите деца защо ние не празнуваме „Хелоуин“, те може да почувстват малко тъга. Но с времето при тях ще се породи чувство на духовна радост, което ще породи усещане за тяхната християнска самоличност и ще ги направи по-подготвени за запазване на истинската християнска вяра.

Как да прекараме нощта на Хелоуин?

Можем да организираме вечерни събирания, съпътствани с четене на псалми, хвалебствия и библейски четения. Както и можем да организираме за нашите деца други занимания, които не са свързани с Хелоуин, било то в Църквата или у дома или извън тях.

превод: Виктор Дора

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: