Ако не беше принц, Чарлз щеше да бъде православен

Prince+Charles+Visits+Qatar+Day-3

Британският престолонаследник принц Чарлз, който наскоро завърши своето посещение в Сърбия, има православни корени. Баща му Филип, херцогът на Единбург, преди да встъпи в брак е бил православен, и е роден на остров Корфу,  Гърция.

Преди да се венчае за сегашната британска кралица Елизабет Втора, Филип е трябвало да смени своята вяра. Биографите на кралското семейство са написали, че с встъпването си в брак Филип е престанал да бъде православен, но никога не е преставал да се кръсти по начина, по който го извършват представителите на Православната църква.

Но мнозина мислят, че привързаността на Чарлз към православието не е единствено заради баща му. Принцът не крие своето въодушевление към православните манастири. Той е редовен посетител на Света Гора, където отива като частно лице, а най-много време прекарва в манастира Ватопед, където е бил за пръв път през 1996 г.

– Там отива като Чарлз от Британия, а не като принцът на Уелс. Принцът казва, че посещението на Света Гора му носи спокойствие – лаконично сподели неговата говорителка.

Charles in Hilandar

Принц Чарлз в Хилендар

Принцът и баща му Филип са и почетни членове на Английското дружество „Приятели на Света Гора“.

Когато манастирът Хилендар пострада от голям пожар, Чарлз беше сред първите, които оказаха помощ за обновяването му, като дари почти милион евро.

– Онова, което хората често забравят са неговите православни корени. Вероятно знаете историята на баща му, но той не е единственият роднина на Чарлз с православни корени. И леля му, херцогиня Евгения е провъзгласена за православна светица, след като е убита в Москва. Неговата баба по бащина линия, Алис, пък е била монахиня почти през целия си живот. Когато се е преселила в Лондон, тя е имала свой православен параклис в Бъкингамския дворец. По нейно искане е била погребана в Йерусалим според обичая на Руската православна църква. Алис е била много силна жена, а нейното влияние върху Чарлз е може би най-голямо – казва по този повод гръцкият епископ Йоргос Тиатирски за „Гардиън“.

Именно този британски вестник преди няколко години публикува материал за принц Чарлз с особен акцент върху неговата вяра.

– Един ден той ще стане крал на Великобритания. Но в какво вярва всъщност той? Принц Чарлз действа несигурно в своята вяра и се опитва да намери корените на своята духовност. Дали православието ще излезе на повърхността? – пише в публикацията на „Гардиън“.

Епископът на Александруполис Антим пък изрази мнение, че подобни медийни атаки са резултат от неговата привързаност към православието.

– Ако той открито го признае, ще си има големи проблеми като официален престолонаследник на британския трон – твърди епископ Антим.

източник: http://religija.mk/ako-ne-beshe-princ-charls-ke-beshe-pravoslaven/

4 Comments on Ако не беше принц, Чарлз щеше да бъде православен

  1. Не бива да се пропуска един съвсем немаловажен детайл, че бабата на принц Чарлз, родена като Батембергска принцеса – Алиса, умира в Бъкингамския дворец като православна монахиня. Тя, в подражание на своята леля – княгиня Елисавета Феодоровна, създава своеобразен православен монашески орден в свое време.

    http://www.noblesseetroyautes.com/?p=43828

  2. Какво щяло да бъде ако еди какво си било… безсмислено е да се обсъжда. Баща му се отказал от Православието, за да бъде крал, а сегашния не иска да приема Православието пак по същата причина, а иначе бил православен.

  3. Баща му не е крал, кралица е Елизабет, а Филип е принц. Между другото като умре кралицата, Чарлз требе да стане глава на Англиканската църква, нали така или се лъжа?

  4. Да, макар че това е формална позиция. Епископът на Кентърбъри е реалната движеща фигура.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: