Отец Рафаил Стефанов: Действията срещу мен не са случайни

dedo rafa

Днес чухме в новините, че отец Рафаил Стефанов, който е игумен на Кладнишкия манастир, е обвинен в злоупотреби и има протести срещу него в манастира. Решихме да публикуваме интервюто на нашия колега и приятел Венцислав Жеков с отец Рафаил:

Здравейте отче, как приемате обвиненията от местните хора?

– Така и не можах да разбера, в какво точно ме обвиняват, защото всичките викаха един през друг.

Обвиняват Ви първо, че са давали дарения, които след това са изчезвали.

– Те явно смесват различни периоди. Казваха дори, че всичко било карано на Гигинския манастир. Няма изчезнали дарения. Една жена дори говореше, че са изчезнали чинии! Напротив, те са прибрани, след земетресението, но нищо не е изчезнало, нищо не е продадено, нищо не е заграбено.

–  Твърдеше се, че сте откраднал икони. Как ще коментирате това?

–  Аз ги извадих иконите, те са четири. Прибрал съм ги в чаршафи и одеяла, за да се съхранят. Не са откраднати.

Следя Ви във фейсбук, какво пишете и какво мислите. Вие сте доста опозиционно настроен, пишете против Русия, против управлението на страната ни в момента, критикувате дори Синода. Не мислите ли,че тези действия срещу Вас  не са случайни?

– Разбира се, че е така. Всичко това срещу мен се организира от местния лидер на /цитира голяма политическа партия, която не споменаваме, за да предпазим отеца от евентуално съдебно преследване за клевета/. Той го организира това от един месец, като ходи по къщите и иска подписи. Много хора са отказали.

Какво казаха ревизорите от Софийска митрополия?

– Те казаха, че ще докладват на епархийския съвет за случилото се.

Как се отрази това на дейността Ви в манастира в същия този ден?

– Ами наложи се да поотложа кръщене на дете от приемно семейство от Дупница.

Вие как ще се защитите?

– Няма да се дам без бой! Близо 30 човека дойдоха в манастира, за да правят протестите. Селото обаче по избирателни списъци е над 1000 души. Тези хора , които дойдоха, аз не ги познавам, те не са идвали да се причастяват. Манастирът обаче не е на селото, той е на хората, той е на всички.

Ще организирате ли все пак някаква защита?

– Няма да ходя по къщите на хората и да ги моля, мисля, че те знаят истината.

Обвиниха Ви, че не стоите в манастира, това така ли е?

– Аз имах четири години, когато не можех да мръдна от манастира. Сега има един човек там и съм доста по-мобилен. Аз съм и докторант, така че в понеделник и вторник съм в София. Имаше един период, когато ме нямаше и в петък. Имам и други задължения и още нещо, аз не съм пазач на манастира, така че, не е и необходимо да стоя там постоянно, вместо да върша работа, която е полезна и за манастира.

Ще спрете ли да пишете по този начин в социалните мрежи, иначе казано, уплашиха ли Ви с тези действия?

– Категорично не!

Добре де, това, което показаха в манастира, наистина демонстрира мизерия, защо е така?

– Аз съм викал медиите сам, за да покажа положението. Това са сгради, които не са за живот, те са складове. Там пазя дарения за детски домове от хора, които са донесли разни неща.

Това което говорим сега, мога ли да го напиша?

–  Можете да напишете всичко, което искате, аз не мога и не искам да Ви казвам, какво да пишете за мен. Обвиниха ме дори, че съм опипвал момиченца, а тогава дори и на протосингела на митрополията му писна и ги спря, за да не говорят откровени глупости.

източник: Блог на Венци Жеков

Редакционен коментар:

И ние от „Задругата“ решихме да зададем публично няколко въпроса. Съвсем кратки са. От няколко години отец Рафаил моли за помощ. Пуска съобщения във фейсбук, дава сметката на манастира за дарения, търси средства, особено след земетресението в този район. С месеци стоеше без ток, защото имаше проблем с електроразпределителното дружество… някой чу ли го? Помогна ли му?

И друго ни интересува. Колко от тези хора, които са дошли да обвиняват монаха в манастира са стъпвали там? Защото обикновено в нашата Църква са случва следното: когато някой на някого не е удобен, веднага се появяват протестиращи. Кметове, партии… Колко от тези хора се изповядват и причастяват и са изобщо християни? Питаме, защото от известно време се вижда с просто око, че християните сякаш нямат думата в Християнската църква. Всички други решават там, само не и християните. Имаме една молба. Вместо да разпъвате монаха и да го обвинявате, опитайте се да му помогнете. Ние така ще направим. И който смята, че отец Рафаил е най-големият проблем на БПЦ,  нека първи хвърли камък срещу него.

1 Comment on Отец Рафаил Стефанов: Действията срещу мен не са случайни

  1. Evtim Mitov // 29/08/2016 в 11:46 //

    Защо ли си мисля, че в една свободна, демократична държава всеки може да има собствено мнение и да го изразява свободно. Никой няма право да клевети. За клеветниците прокуратурата трябва да се самосезира и да ги постави там, където им е мястото, защото честният човек е висшата ценност в демократичната държава. Грижа на партийните лидери, за които демокрацията е ценност, е своевременно да се освобождават от кадрите си, които подриват основите на демокрацията, а за които не е ценност – нямат място в управлението на държавата.
    За манастира, както всички духовни институции в нашата обедняла в последно време страна, би трябвало да се погрижим и ние миряните за които духовността е ценност. Бих помолил компетентни миряни да проучат възможностите за създаване на алтернативен енергиен източник, който да захранва манастира и евентуално да подпомага финансово дейността му. Ако е възможно да се организира такова начинание бих го подкрепил с вноска равна на едномесечната си пенсия, поради липса на други доходи.
    За Негово преосвещенство Игуменът-докторант не е нужно да се защитава лично от нападките. При създалата се публичност задължение е на компетентните институции е да възцарят правдата по подобаващ начин.
    Мой колега беше постнал във фейсбук (извинете за чуждиците) , че му се плаче, че държавата има нужда от нов Левски. Мисля си, че времето е което създава геройте. Някъде бях чел, че тежко и на такава държава, която има нужда от герой. Дано да греша, но съществува възможност некомпетентност или мудност на отговорните институции да превърнат отец Рафаил Стефанов в своего рода герой на своето време.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: