Всички искаме да отидем в рая, но никой не иска да умре!

makarios-agioritis

йеромонах Макарий

Автор: йеромонах Макарий Светогорец

Всички говорим теоретично за спасението на душата, за рая. Напоследък, когато светоотеческите текстове, в които се говори за очистване, обожение и т.н. са ни все по-достъпни, ние говорим теоретично, без да откъсваме сърцата си от земното, световното. А под „световно“ не е задължително да разбираме това, когато на човек му е добре или се забавлява, но по-скоро забравянето на факта, че нашият престой на този свят е временен, както и нашето нехайство спрямо вечността. Всички ние се трудим да се отнасяме добре външно, да изпълняваме религиозните си задължения, колкото можем… и какво следва от това? Нямаме нито вътрешен мир, нито имаме радостта, която Христос ни е обещал, че ще имаме, ако тръгнем по Неговия път. Вместо това се чувстваме стресирани, в лошо настроение, потиснати… тези неща не са плод на Светия Дух.

Системно отбягваме мисълта за смъртта, сякаш че ще живеем вечно на този свят. Всички искаме да отидем в рая, но никой от нас не иска да умре! Ако не умрем, Христос няма как да ни възкреси. Но най-напред трябва да умрем за духа на този свят, който ни държи свързани за земята, за преходността, която ни изключва от вечността. Ако нямаме вяра във възкресението, тогава нашите мисли за смъртта са тъмни и черни. А уж „чакаме възкресението на мъртвите и живот в бъдещия век“. Църквата ни е наложила да четем Символа на вярата всеки ден, от полунощницата до повечерието. Но отново го рецитираме вяло, като че ли извършваме някакво религиозно задължение, без същински да се задълбочаваме в думите.

 

Христос дойде, за да отвори небесата за нас, да ни освободи, да ни извади от всякакви системи и за всекиго да отвори единствения път, по който ще ни доведе до Себе Си и ще ни съедини със Себе Си. И това ще се случи, само когато преди всичко търсим Царството Божие.

източник:  http://pravoslavie.mk/site-sakame-da-odime-vo-rajot-no-nikoj-od-nas-ne-saka-da-umre/, превод: Мартин Димитров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: