Има два вида хора

митр. Георги Ходр

митр. Георги Ходр

Автор: владика Георги Ходр, митрополит на Ливанските земи

Има два вида хора: вярващи, които знаят, че вярата им е слаба, и невярващи, които си мислят, че вярата им е голяма. Точно затова Господ е казал, че ако се молиш и постоянно стоиш пред Бога, тогава се молиш със съкрушено и смирено сърце и само тогава вярата идва в теб. От молитвата вярата се ражда в теб. От очистеното сърце се ражда молитва, която Бог приема. Ако днес се молиш, а вчера не си се молил, тогава твоята вяра е по-добра от вчера, а ако утре се молиш със съкрушено и чисто сърце пред Бога, тогава утрешната ти вяра ще бъде по-добра от днешната. Колкото повече се изкачваш по молитвената лествица, толкова по-близо си до Бога.

svetiliste

Какво е вярата? Как да местиш планини с нея? Господ не е дал отговор на това, но ни е казал да се молим и да постим, за да Му бъдем верни. Човекът не е бил създаден верен, но чрез дела е станал верен; молитвата е било делото, което го приближило до Бога.

Вярата е да стоиш близо до Бога, да намираш утеха в Неговия лик, да намираш облекчение в Неговите думи. Ако можеш да останеш чист от светскостта в света, тогава си вярващ, защото си верен на Божиите думи, открити в Свещеното Писание. Ако правиш нещо противно на Господните думи, колкото и да казваш, че си вярващ – не си.

източник: http://pravoslavie.mk/ima-dva-tipa-na-luge/

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: