Защо Бог допуска да се случват бедствия?

geron-paisios2

Автор: св. Паисий Светогорец

– Геронда, защо Бог допуска да се случват бедствия?

– Има много причини. Понякога Бог допуска нещо, за да може да се случи нещо по-добро, а понякога то бива допускано за поука. Някои неща получаваме като възможност да получим награда, а други неща просто ни се връщат като възмездие. Но нищо не се случва напразно.

Знайте, че когато Бог допуска нещо, дори ако например хора са погубени, това е от милосърдие, защото Бог има „смелост“. Колко човека погуби св. пророк Илия? Над 300 пророци на Ваал. Когато той им каза: „Вие се молете, и аз ще се моля, и чиито огън се запали от само себе си, неговият Бог е истинският“, Вааловите жреци започнали да викат: „Чуй ни, боже Ваал, чуй ни!“ Но не се чул никакъв глас, нито звук. Пророк Илия им казал: „Вашият бог е зает и не ви чува! Викайте по-силно!“ Те продължили да викат и да режат от плътта си с ножове по техния обичай, за да ги заболи и да викат по-силно, тъй че Ваал да ги чуе. След като нищо не постигнали в края на краищата, пророк Илия им казал: „Полейте с вода моите дърва три пъти“. Те ги поляли с вода веднъж, два пъти, три пъти! Заради всичката тази вода, неговите дърва били толкова прогизнали, че вода се стичала от тях. Веднага щом Пророкът започнал да се моли, слязъл огън от небето и опустошил всичко, което било на жертвеника, наред със самия жертвеник! Тогава Илия казал: „Заловете жреците, защото те съблазняват народа към идолослужение“ и ги избил всичките.

Някои ще кажат: „Как е могъл пророк Илия да погуби толкова много хора?“ Бог не е варварин и Пророкът също не бил варварин. Но езическите жреци подмамвали целия народ до там, че накрая пророк Илия въздъхнал: „Напълно съм сам!“ До там! Освен това езическите жреци страдали повече от собственото си самонараняване с нож, отколкото от деянието на пророк Илия, който сложил край на техните мъки. Болката от тяхното самоосакатяване била по-голяма. Ето защо виждате, че каквото и да допусне Бог, то е от милосърдие, докато техните собствени наранявания били много по-болезнени.

превод: Мартин Димитров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: