Нов филм за св. Силуан Атонски

1621fb2b9564a4a9„Истинският монах е произведение на Светия Дух“ – казвал атонският старец Йосиф Исихаст. Как св. Силуан Атонски, в света Симеон Иванович Антонов, обикновен руски човек, войник и селянин, станал такова произведение, станал истински монах?

„Да се молиш за хората е като да проливаш кръв” – тези думи са на преподобният Силуан Атонски, руският монах, който заради своите молитви и духовен подвиг е причислен към лика на светците. Старецът се е подвизавал на Света гора 46 години и се представя в Господа през 1938 година, показвайки ни пример на наистина равноангелско смирение и смела борба с жестоките страсти.

През първата година от пребиваването на преп. Силуан в руския манастир на Св. гора „Св. Пантелеймон”, с него станало събитие, което изменило целия му по-нататъшен живот: по време на уединена молитва в храма, образът на Спасителя на иконостаса изведнъж оживял. На мястото на иконата старец Силуан видял Христос, който го гледал – това не било просто визуално наблюдение, а чудото на Богоявлението, в което тайнствено се открило познанието за Бога.

Своят духовен опит старец Силуан е предал и на нас чрез неговите писмени трудове, които са истински източник на вярата и любовта, преиздадени са многократно на много езици и са откровение от Самия Бог.

„Дръж ума си в ада и не се отчайвай” – това е и посланието на Духа за нашето време, което ние получихме чрез творенията на преп. Силуан. Каквито и недостижими да се струват на съвременния християнин висотите на духа, както и да се опечаляваме, както и да изнемогваме от многочислените съблазни на този свят, както и да ни отслабват изкушенията, думите на преподобни Силуан укрепяват немощните и дават надежда.

Гледайте филма и по друг начин ще погледнете на своя живот и предназначение…

Автор и водещ на филма „Монах“ е Аркадий Мамонтов, а режисьор е Ирина Прокудина.

Материалът подготви: Ренета Трифонова, източник: http://pravlife.org/content/monah-novyy-film-o-prepodobnom-siluane-afonskom

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: