Зимното слънчево благочестие

light-and-shadow-874528_960_720Автор: Елица Стойкова

Отдавна назрява у мен едно такова неистово желание да изровя таланта си от земята и отново да започна да пиша. Назрява, назрява и започнах да ровя… в християнското ни „благочестие“. Отец Владимир много добра метафора беше използвал, че днешното благочестие прилича на зимното слънце – свети, но не топли.

Набрала съм му много на това зимно и слънчево благочестие, чак ми идва да не си свалям черните очила, та да не го гледам хич, ако е възможно. Но не мога. В подготвителен клас на ПМГ имахме една класна ръководителка – голяма жена – буквално и преносно. Тази жена ни търпеше всеки ден по 4 часа и с къртовски труд ни научи да говорим английски като англичаните. Но и нейното търпение имаше граници. Наглите и безпардонните замеряше с тебешир и едно звучно и гръмко: „Enough!“. Е, и на мен днес ми иде да замерям с тебеширите и аз казвам: „Enough!“ на това зимно и измамно светло християнско благочестие.

Не съм безгрешна, и нямам претенции да съм. Често дори и постите не спазвам и рядко се изповядвам, за да не се червя – срам ме е от себе си. Но това не ми пречи да ме е срам и от студеното християнско благочестие.

В този ред на мисли ми е много болно да споделя обидата си от факта, че сме православни, а нямаме и капка любов помежду си. Защото е много по-лесно да се „фоткаме” до иконите (сигурно защото се имаме достойни да застанем до Бога), да обикаляме манастирите и още преди края на службите да качваме снимките във фейсбук, а после да осъждаме ближните си, че пияни влизат в ледените води за кръста – Господния кръст, вместо да се прекръстим кротко да се помолим Бог да ги вразумява. И е много по-лесно в приятелствата си макар и „православни“ да се ръководим от личния интерес и собствената материална или друга изгода, вместо това, което ни сближава, да е Христос. Заради подобни изрази на лицемерна любов и благочестие, хората отвън до храма ме питат: „Вас, Елùце, на това ли ви учат в църквата?! И ако това ви е любовта, по-добре да не влизаме!“ Замислям се аз, та нали ние елици (всички) в Христа се кръстихме и елици (всички) в Христа се облякохме? Защо го правим? И когато ми зададат един такъв въпрос, всички думи за неизказаната Божия благодат, която получаваме в храма, сълзите на умиление и чувството за живот извън времето и пространството, изглеждат като предизборни обещания на компрометиран политик. Ние с нашето християнско благочестие сме точно такива – компрометирани!

Миналата неделя се успах, не отидох на служба, но все пак минах през църквата. Не много далеч от храма има автомат за кафе (не мога без кафе). И докато чаках моя ред да пусна монетите си, осъдих двама пияни младежи в ума си. Аз православната и „благочестивата“…

Който зиме е посещавал Добрич, знае за какви ледени пързалки иде реч. Такива пързалки, каквито пускат и някои миряни. Когато наближих храма, един неугледен циганин с права лопата разбиваше леда, за да може хората да вървят по-лесно. От цялото насъбрало се „благочестиво“ множество, което го гледаше безучастно, само един младеж от групичка пийнали мъже отиде да му помогне. Взе лопатата и започна да нахвърля ледените късове на отделна купчина, а накрая съвсем по братски, потупвайки го по рамото, му каза: „И недей да чупиш плочките отдолу!“.

Тази битова случка не е кой знае каква и може би не направи на никого впечатление, но аз се засрамих много, защото нагледно показа, как ние – въцърковените, имаме много по-малко любов към Бога и ближния, отколкото „пияниците“ извън църквата. И точно в това се състои компрометирането на слънчевото ни християнско благочестие, защото бедата не в това, че не светим, а в това, че не топлим. И проблемът е не в дрехата ни на християни, а в начина по който я носим. … И недейте да чупите плочките отдолу, защото са по Божий образ и подобие!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: