А къде е любовта?

16832375_333394260390467_6810350237933299636_nАвтор: Елица Стойкова

По повод предстоящото закриване на катедра „Теология” при ШУ „Св. Константин Преславски“, проф. Ваташки излезе с отворено писмо, в което обвини Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в оказване на натиск върху учебното заведение и в опит да лансира свещеник д-р Теодор Стойчев като преподавател по Стар Завет към същата катедра.

Днес от сайта „Добротолюбие“ бяха така добри да ни запознаят и с ответната реакция на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

А социалната мрежа кипи – лагерите се разпределиха и типично по български започна замеряне със словесни „камъни” – осъждане, вадене на кирливи ризи и прочие. А че сме във Великия пост – това го знае само църковното календарче.

Академизъм срещу клир, или побългарена адаптация на книжници срещу фарисеи? „Хвани единия, блъсни другия” – казвам аз, обикновената мирянка и съм убедена, че много от енориашите  ще се съгласят с мен.

„Ябълката на раздора“ в случая се оказва една катедра, чиито проблеми не засягат само академичните среди, но и средите на клириците. Но от такива спорове потърпевши се оказваме ние, редовите миряни. Едната страна казва, че му налагат мнение, че се месят в академичните дела, а другата, че понеже и без това тази катедра нямала кадри, затова нямало лошо да предложи някого, тъй като преподавателите  не си били решили този проблем.

По някаква неведома ирония, на територията на днешната Варненска и Великопреславска епархия, по време на Първото българско царство е процъфтявал един от трите най-стари университета в света – Преславската книжовна школа, която е подготвяла свещеници, иконописци и книжовници. Нормално е един богословски факултет или катедра да се явява някакво естествено продължение на този феномен, но какво виждаме ние, че се случва?!

Виждаме преподаватели, които са принудени да преподават по няколко дисциплини и виждаме студенти, които са такива само по документи, а катедрата масово излъчва неграмотни възпитаници с богословски дипломи, които влизат да учат там, за да се доберат някак до свещеническо ръкоположение…

Мисля, че точно там е средоточието на проблема.

Да речем например, че богословският факултет или катедра  е „фабрика”, която произвежда продукция за дадена „верига” – БПЦ. Тази „верига” приема „продукцията” и й слага своя собствена „марка”, от която да се ползват крайните „потребители” – миряните. И свикнали с едновременшното „производство” на наша територия, гледаме количество да има, пък качеството … кой го интересува?

И така, кой е виновен – фабриката или веригата? Факултетите и катедрите ли са виновни, че излъчват некадърни богослови или клириците на БПЦ са виновни, че ръкополагат некадърници за свещеници?

Когато аз задавам този въпрос на мои приятели свещеници, които са завършили катедра „Теология” при ШУ (но слава Богу, това е било в „златните“ й години), те ми отговарят, че нямало хора, които да искат да стават свещеници. Така се получава един затворен кръг. Мултифункционални кадри, които не могат да бъдат специалисти по всичко, обучават неграмотни бъдещи „кадри”. От тях епископите на БПЦ ръкополагат свещеници, за да служат в храмове, които няма кой да посещава, понеже свестните свещеници са малко и не достигат, а при неграмотните и некадърните няма кой да ходи. И понеже няма кой да ходи в храмовете, няма и кой да учи и в богословските факултети и катедри. Съответно няма и вероучение, което да подпомогне най-малките по пътя им към Бога.

Като обикновен християнин и човек с позиция искам да се обърна към двамата в този спор:

Ваше Високопреосвещенство и уважаеми г-н професоре, най-големият проблем  е не, че едните са клирици, а другите академици – това е вече отдавна „овехтял” спор. Най-големият проблем, е че няма критерии, по които да се подготвят бъдещите свещеници или ако има, то те са само „на книга”.

Уважаеми професор Ваташки, вие сте преподавател с висок академичен дух, но какви са вашите кадри? Какво е Вашето обяснение за покъртителната им неграмотност? И то неграмотност, не само по духовни въпроси и литургика, ами и по отношение на правописа и граматиката – нещо, което се учи още в първи клас …

Въпросът ми е към всички преподаватели в богословските факултети: защо допускате неграмотни хора да стават студенти, това не е ли също важен и основен критерий за образованието на един бъдещ свещеник или богослов?

Ваше Високопреосвещенство, а къде са Вашите критерии и как ги съблюдавате? Защо когато се касае за представяне на кандидатура, може да си позволите намеса в делата на една катедра „Теология”, а когато става въпрос за потресающата неграмотност и некадърност на възпитаниците му (които Вие допускате до свещеническо ръкоположение), тогава мълчите? Скоро присъствах на богослужение, на което иподяконът сричаше 50-ти псалом, който е неизменна част от всяка утринна служба и почти всяко молитвено правило. И да – този иподякон е  възпитаник на Шуменската катедра „Теология”, но не е само той – това е една малка част от представителната извадка на „великата Шуменска теология”. Такъв „богослов” ще го избутате някъде, ще бъде ръкоположен за свещеник, ще му се повери храм и енория и ще получи сугуба благодат. Ще го отдалечите от себе си, ще го забравите, но Бог знае само как енориашите ще го изтърпят, защото не,  няма да го изтърпят…

Такива „кадри” не са единици, а са вече масово явление в БПЦ.

Господ казва: „И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни“ (Иоан 8:32),  но как ние, миряните ще познаем Истината, когато в храмовете ни служат такива „кадри“, които с мълчаливото съгласие на професорите и митрополитите стават пастири?!

И колко кадърни свещеници ще носят такива „кадри” на гърбовете си?! Господ казва още: „По плодовете им ще ги познаете“ (Мат. 7:20). Аз, обикновената мирянка,  благодаря за такива плодове. Защото малко по-горе в същия текст от Евангелието пише и друго: „Има ли помежду ви човек, който, кога му поиска син му хляб, да му даде камък, и кога поиска риба, да му даде змия?”(Мат. 7: 9-10).

Ако ще образовате и ръкополагате подобни кадри, по-добре изобщо отсечете дървото с плодовете, защото „Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огън” (Мат. 7:19) Не са виновни иподяконите, а тези, които не са ги научили и онези, които са поръчали пострижението им.

Малкото ни съвестни и свестни свещеници, дядо Йоане, не могат да носят и това бреме на гърба си. Но това Вие не го знаете, защото хората, с които сте се обградили,  нямат интерес да го знаете.  Или им е удобно да не го знаете, пък и простите по-лесно слушат…

Та ако тази практика на катедра „Теология” при ШУ да се бълват некадърни и неграмотни богослови е с тенденция да продължава, то тази специалност е по-добре да се закрие. Много по-добре е тези момчета, които имат желание да служат на Бога, да идат някъде, където действително ще се научат как се прави това,  но да не стават жертва на мечешки услуги като тази, да им се налага послушание Богословие да се завърши точно в ШУ, само и само „да спасим Теологията“…

Решението на този болен проблем е просто. Църква и университет трябва да си подадат ръка, защото целта им е обща. И взаимоотношенията им трябва да почиват на основата на партньорството, а не да са в корелация – властимащ и подчинен. В интервюто си за „Добротолюбие“ митрополит Йоан казва, че всички сме ученици. Прав е дядо Йоан, само че трябва да сме Христови ученици, както казва апостолът: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си” (Йоан 13:35).

А ние, миряните, които не сме в ничии „лагери” освен в Христовия, искаме да видим тази любов като пример за нас самите и за бъдещите ни свещеници.

Дано Бог да даде на всички дух на мир, любов, разум и опрощение!

Advertisements

1 Comment on А къде е любовта?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: