Кратка проповед за изкуството да караш мотоциклет

63360979531906711008_raider_1st_ride

Автор: епископ Йеротей Косаков

Има една книга, с която предполагам повечето от вас са отраснали – тази на Робърт Пърсиг за изкуството да се поддържа мотоциклет. Този роман е връстник на поколението ни и – няма да крия – влязохме в юношеството и зрелостта под знака на това изкуство, на особения колорит, който идваше от изписаните сякаш с бензин страници. Те бяха въздухът, който дишахме; маята, която ни закваси. Благодарение на тях растяхме и се сраствахме с моторите. С времето обичта към високите скорости, към мириса на изгоряло маслό, към бирата и ветровете… превръщаше нас – хора и машини – в свърхмодерни кентаври. Както в античната Тракия човек и кон са се сливали в странна, нечувана приказна природа, така в днешния високотехнологичен век, отново в географската област Тракия, вие изработихте своя, моторна митология. В нея човекът, възседнал “Харлей Дейвидсън”, се превърна в най-хармоничното създание на фантастичната зоология. Двутелесен – както би го нарекъл античният поет – човекът на мотор не е механичен сбор от жива и нежива плът. Той е удивителен синтез между двете, толкова удивителен, че ако Платон живееше сега, би му отредил специално място в света на идеите.

«Не подобава» – вероятно ще кажат мнозина, един епископ да говори за Платон, за кентаври и мотори… Макар, че защо не… нали не друг, а именно Платон – в диалога «Федон» – си е представял душата и нейното безсмъртие като навигатор върху два свърхбързи мотора – един бял и друг – черен. Понякога ти караш тях, понякога – те карат теб… секунда невнимание… и – цяла вечност в света на Платоновите идеи… А този свят – може да бъде адски скучен. Затова по-добре Христос вместо Платон; и молитва преди тръгване на път. За да ни прати Бог ангел мирен – верен наставник и пазител в пътя ни, да ни пази от гняв, беда и нужда, за да стигаме там, за където сме тръгнали… защото другото е катастрофа…

Словото е произнесено на водосвет при откриването на мотосъбора в местността Бакаджика. Взето е от личния фейсбук профил с разрешение на автора.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: