5 причини за изкушенията

Св. Максим Изповедник изброява пет причини, поради които Бог допуска дяволът да има възможност за нападения срещу хората:

Първата причина е – да се научим да различаваме добродетелта от злото чрез опита от тези нападения.

Втората причина е – за да се „принудим“ по този начин да се прилепим с увереност и непоколебимост към добродетелта.

Третата причина – за да не се гордеем, когато напредваме в добродетелта, но за да осъзнаем чрез опита от тази духовна борба, че всеки напредък е дар от Бога.

Четвъртата причина е – за да се смирим и да разпознаем, и намразим, и изповядаме, и да оставим нашите грехове, които стават причина за изкушенията.

Петата причина е – за да не забравим нашата собствена слабост и Божията сила, когато напредвайки в духовната борба, ще се удостим и да стигнем до някоя добродетел.

В тези причини се вижда Божията любов към хората. Да не забравяме, че скърбите и изкушения са дарове на Божието човеколюбие, понеже сред тези изкушения можем – ако искаме – да се срещнем със страдащия и разпнат Христос и Той да ни възкреси във вечния живот.

В крайна сметка дяволът – чрез всички свои капани и покрай всички свои хитрости срещу нас – с всичко това унищожава себе си и накрая триумфира Божието човеколюбие!

Както кръстовидния капан, който дяволът постави пред Христос, накрая се показа унищожение на самия дявол и победа на Иисуса (затова и Кръстът от тогава е най-страшното оръжие срещу дявола), така и всеки капан, който ни поставя дяволът, може да стане победа над сатаната и причина за нашето спасение.

Но с една необходима предпоставка: ще победим всички наши изкушения чрез отсичане на нашата воля (т.е. на нашия егоизъм) и чрез послушание „без граници“ към Божията воля.

източник: http://amvon.mk/pricini-za-iskusenija-max/, превод: Мартин Димитров

3 Comments on 5 причини за изкушенията

 1. Иван // 22/05/2017 в 15:04 //

  „Да не забравяме, че скърбите и изкушения са дарове на Божието човеколюбие, понеже сред тези изкушения можем – ако искаме – да се срещнем със страдащия и разпнат Христос и Той да ни възкреси във вечния живот.“

  Ето Ви една от глупостите, които нашите православни духовници не спират да повтарят.
  Примитивизъм до полуда.

 2. William Wallace // 22/05/2017 в 21:08 //

  „Примитивизъм до полуда.“ – просветете ни 🙂

 3. Иван // 23/05/2017 в 10:13 //

  „Да не забравяме, че скърбите и изкушения са дарове на Божието човеколюбие“
  Дали всички скърби и изкушения наистина са от Бог, или повечето сами си ги причиняваме?
  Ако Бог предимно изпраща скърби на хората, какво мислите ще стане? -Хората просто ще му обърнат гръб и няма да си помислят да влязат в църква. Изобщо няма да се получи това: „Втората причина е – за да се „принудим“ по този начин да се прилепим с увереност и непоколебимост към добродетелта.“
  Ако един родител непрекъснато оскърбява детето си,непрекъснато го наказва, какво мислите, че ще направи детето?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: