Ще бъде ли преодолян разколът в Украинската църква?

kiril-640x350px

Архиерейският събор изслуша писменото обръщение на бившия митрополит на Киев и цяла Украйна Филарет към Патрираха на Москва и цяла Русия Кирил и към епископата на Руската православна църква от 16 ноември 2017 г., съобщава електронното издание „Православная жизнь“.

В писмото се съдържа молба за възстановяване на евхаристийното и молитвено общение с християните, пребиваващи в украинския църковен разкол, и за отмяна на „всички решения, в това число за порицаните и отлъчени… заради достигане на заповядания от Бога мир между единоверните православни християни и помирение между народите”. Писмото завършва с думите: „Искам прошка за всичко, което съм съгрешил с думи, дело и с всички мои чувства, и също така от искрено сърце прощавам на всички”.

Съборът с удовлетворение възприема обръщението като крачка към преодоляването на разкола и възстановяване на църковното общение от страна на тази, които някога отпаднаха от единството с каноничната Украинска православна църква.

През 2008 г. Архиерейският събор на Руската православна църква в определението „За единството на Църквата”, одобри усилията на Украинската православна църква по преодоляването на разкола посредством диалог, в основата на който „лежат вярност към каноническото предание на Църквата и стремеж към възвръщане в църковно общение на отделилите се от спасителното единство”.

В обръщението на Синода на Руската православна църква от 26 юли 2010 г. към православните християни на Украйна, пребиваващи вън от единството на Светата Църква, се казва: „Какво може да бъде по-желано от връщането на отделилите се братя в спасителната ограда на Едната, Свята, Съборна и Апостолска Църква? Това би било истинско тържество на Православието, тържество на любовта Христова! Ние се молим за приближаването на този час, когато отклонилите се в разкол свободно и непринудено да пожелаят да се върнат в лоното на Църквата, за това, да дойде този дългоочакван ден, който да донесе мир и спасение на много измъчени души. И ние вярваме, че той непременно ще настъпи”.

След тъжните двадесет и пет години на раздори, насилие, взаимна неприязън, обиди и безредие, възникнали в Украинската православна църква и украинското общество в резултат на разкола, накрая се появява възможност да се тръгне по пътя на възстановяване на църковното едиство.

Днешният дълг на тези, които пребивават в Църквата и на тези, които се стремят към съединяване с нея е ежечасен подвиг на взаимна любов и самоотречение, за да се преодолее дългогодишното отчуждение, уповавайки се на милостта и благостта на нашия Господ и Бог Иисус Христос, примирение на разрушителните вражди. Решителният отказ от насилие и окупиране на храмове, отказът от взаимни обвинения и упреци, взаимна прошка един на друг от старите обиди – ето тези целебни средства на самопожертвование и любов в Христа – само така може да бъде възстановено единството на каноничната Църква в Украйна.

За водене на следващи преговори с отделилите се от църковно общение, Съборът учредява комисия в състав:

1) Волоколамский митрополит Иларион (председател)
2) Борисполски и Броварски митрополит Антоний (УПЦ)
3) Каменец-Подолски и Городокски митрополит Теодор (УПЦ)
4) Луганский и Алчевски митрополит Митрофан (УПЦ)
5) протоиерей Николай Балашов
6) протоиерей Николай Данилевич (УПЦ)
7) протоиерей Игор Якимчук (секретар)

Превод: Ренета Трифонова

По информация от:

http://pravlife.org/content/arhiereyskiy-sobor-rpc-rassmotrel-obrashchenie-glavy-upc-kp-filareta

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: