Дарът на прощаване

24293959_457265434670015_1507416247248003132_nАвтор: Елица Стойкова

Здравей! Ти озлобеният, гневният, онеправданият, отхвърленият, забравеният, обиденият, пренебрегнатият; ти – този, който търсиш своето. Аз много исках да ти пиша и дълго мислих как да ти припомня нещо.

Ти може би не ме познаваш, но аз съм като теб. И знам как тръшкайки вратата пред гнева, той се снижава, но не си отива – тихомълком се прокрадва през прага и се натрупва с времето – невидим… За да те нападне в гръб, да те приклещи вътре в теб самия и да крещи от ярост с твоя глас. Познавам и вината след това, познавам и смразяващата тишина.

Познавам дългите и лепкави нощи, в които си непохватен ловец на сънища. А сънят така и не идва, бави се, защото пътят му към теб е задръстен от трафика на лошите мисли… и спомени.

Познавам онзи поглед, зяпналите устни и неловкото мълчание, когато по време на изповед свещеникът попита: „Ако някой те е обидил, прощаваш ли му?“

Ето видя ли? Ти не си сам. Има много като теб, като нас.

Аз искам да си спомниш, че ти си Христòв. Сега ще ти кажа и друго, което може би си забравил, но за теб има лекарство. Има начин отново да върнеш мира си, отново да дишаш спокойно, да се будиш с усмивка, да замениш гнева с радостта. Това не е някаква велика формула под формата на филм таблетки, не може да го купиш с пари. То е вътре в теб.

Едно дете скоро ми каза, че няма да имаш своето уважение, докато не разбереш какво има в сърцето ти. А там знаеш ли, със сигурност се крие дарът на прощаване. Защото прошката е съкровище, понякога заровено дълбоко и за да се открие, трябва да дълбаеш. Изхвърли от себе си обидата, нагнетеният яд, срама. Ще кажеш сега, че има и непростими неща, има болки и унижения, които не могат да се забравят. Аз не те моля да ги забравиш, аз те моля да ги простиш. И те уверявам, че да простиш не е лесно, но не е невъзможно.

Ти знаеш някъде дълбоко в себе си, че Бог е всемъдър, всеобичащ и всеопрощаващ. Но помисли! Бог не губи нито от всъмъдростта Си, нито от величието Си, нито от вездесъщата Си любов поради това, че прощава. Защо ти, който си създаден по Негов образ и подобие да губиш нещо от това, че прощаваш? Нали всички ние в Господнята молитва просим: „И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си“. Така, че ако ти простиш, Бог ще прости и на теб.

Не допускай отровата на злободневието да те накара да забравиш, че си пил от живата вода, която преобразява. Ти си виждал лицата на хората, които са се причастили с Тялото и Кръвта Христови – ти си виждал как светват лицата им, как грейват очите им, как стават благи и как усмивка се разлива върху устните им – ти виждаш тази лекота. И чувстваш тази лекота – така изглеждаш и се чувстваш и ти, когато се причастиш със страшните и животворящи Христови тайни. Знаеш ли защо? Защото Бог е опростил дълговете ти.

Трудно се прощава, но иначе няма как да влезем през тесните врата. И трудно се обичат враговете, трудно се благославят онези, които ни проклинат, мъчно се прави добро на тези, които ни пакостят. Но прошката винаги е акт на любов – значи враговете се обичат с прощаване. Ако ти си злопаметен, ако се обиждаш от дребни неща, ако задържаш горчивината в себе си, то знай, че непростителността има същото свойство като греха, да се изписва по лицето и тялото.И кой си ти, че да лишаваш душата си от спасение, връзвайки я с грехове, които я тласкат към ада?

Затова за твое добро – очисти се, прости им, каквото и да са направили – Бог ще поеме твоята грижа. Прости и на себе си. Само така се стига до Дара на прощаване, а отвориш ли го и придобиеш ли го, оттам ще дойде Ангел на Мира, който да бъде с тебе до века.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: