Какъв е смисълът на живота?

Автор: свещеник Валерий Духанин

Търсим смисъла на живота не толкова с ума, колкото със сърцето си. И това изобщо не е философски въпрос, а е необходимост на душата – да съществува нещо по-висше, което да освещава целия ти живот, което да ти дава чиста цел. Смисълът на живота е онова, което придава пълнота на живота ти.

Нима може да стане жизнен смисъл нещо, което ти се дава само за известно време, което лесно може да се отнеме, разруши и приключи? Смисълът може да бъде само нещо, което е по-високо от крехкия ни живот, което се превръща в истинска опора на всичко, което вършиш на земята.

За мен смисълът на живота е само в Бога. Той е нашият Небесен Отец, Той ни е създал за вечността и наистина душата получава благо само от Господ. За мен това стана от момента на кръщението ми, когато в сърцето на един 13-годишен тийнейджър изведнъж се отвори нов свят – свят на духовен живот, богослужение, молитва и възможност да се общува с Господ. Всъщност от онзи момент въпросът за смисъла на живота по някакъв начин беше решен от само себе си, остана само търсенето на по-правилни пътеки, придобиването на опит от духовните грешки и намирането на правилното духовно ръководство.

Но със сигурност мога да кажа, че с Бога всяка земна радост става още по-радостна и всяка мъка се изглажда, губи своята острота и трагичност. Без Бога нищо не ни радва; всичко остава бледо и незначително. Затова е толкова важно винаги да пазиш сърцето си и да го очистваш, за да бъде сърцето ти с Господа.

Повтарям, че смисълът на живота може да бъде само в нещо, което няма да изчезне, дори и животът да приключи. Смисълът на живота е това, което изпълва цялото ти същество с нещо по-висше, вечно и истинско. А такива могат да бъдат само общението, общността, единението с Бога.

превод: Виталий Чеботар

източник: https://pravoslavie.ru/122112.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: