Страх от смъртта по време на пандемия

Автор: Росен Желязков

Виждали ли сте труп? Разбира се, всеки е ходил по погребения на близки и сродници. Смъртта е нещо много неприятно и то се случва на всеки. Страхът да не умреш (и понеже дълбоко в себе си знаеш, че ще умреш) поглъща живота ти. Животът щеше да бъде безкраен празник, ако не съществуваше умирането.

И сега появата на тази пандемия показа колко жалък е станал съвременният човек, треперейки от вирусите и криейки се от тях, само и само за да не се зарази и да умре. Звучи невероятно, че в древните времена, в ранната църква християните са презирали смъртта, не са били уплашени ни най-малко от нея. През цялото Средновековие до модерните времена хората са знаели, че тя ги дебне и са били подготвени за нея чрез своята вяра за отвъден живот, за рай или ад. Това е помагало на средновековния човек, който е бил всъщност християнин и често пъти, този който е трябвало да си отиде, е умирал сред близките си у дома и някак си това е помагало на домашните му.

В наши дни обаче нещата стоят иначе, умирането се случва основно в болници между бели стени и сред непознати хора и без изповед пред свещеник. Гледах по телевизията как на близките на умрелите от коронавирус не им се позволява да се сбогуват с близките си, а направо ги изпращат в запечатан ковчег. Ужасно е да изпратиш близък покойник по този начин, но съвременната цивилизация, която всячески отрича смъртта, борейки се да удължи живота до безкрай като години, което струва ми се няма как да стане, сякаш се опитва да скрие умирането и умирането се превръща във вид грях, като че нямаш право да умреш и ако ти се случи, то трябва да е незабележимо. Почти не съм виждал хора в траурни дрехи от много време, а хора умират всеки ден и броят им хич не е малък.

Защо ли е така? Заради материята. Човекът толкова много си повярва, че може да я покори, та отрече тленността на този свят. Но всички технологии и ваксини на света не могат да те спасят от умирането освен едно и както е казал св. Първоапостол Павел: ,,Ако Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра”. Заради това е и големият страх от този вирус – заради безбожието, което властва в съвременния свят. А за да победиш страха от смъртта се иска само едно – да повярваш, че животът в Христос е единственият път към безсмъртието на твоята душа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: