Какво е страх Божий?

Автор: архим. Клеопа Илие

Страхът Божий не ти позволява да преяждаш. Страхът Божий не ти позволява да ядеш без мярка в непозволените дни. Страхът Божий не ти позволява да извършваш никакъв грях през поста и във великите дни или да не спазваш чистотата, полагаща се за семейните.

Страхът Божий не позволява да се сквернослови. Той не позволява да отмъщаваш на когото и да е. Страхът Божий не ти позволява, когато видиш човек в нужда, да го хвърлиш в беда, като не му помогнеш. Страхът Божий води до памет за смъртта, Съда, геената, рая, ада, Царството Небесно, славата на праведниците. Страхът Божий не ти дава да злословиш, не ти дава клеветиш, не ти дава да говориш лъжи. Страхът Божий не ти позволява да се гордееш, да се превъзнасяш.

Страхът Божий не ти дава да носиш завист. Страхът Божий не ти позволява да храниш в себе си ненавист към някого, зли помисли, зла ревност. Страхът Божий не ти дава да отмъщаваш на другия, да му причиняваш зло. Страхът Божий не ти дава да се подиграваш, да се надсмиваш на другия или да го осъждаш.

Страхът Божий не ти позволява да обичаш да се перчиш, да желаеш да се харесаш на хората, да носиш в себе си тщеславие, лицемерие, лукавство. Страхът Божий не ти позволява да бъдеш самолюбив, да живееш в безчувствие. Страхът Божий не ти дава да грешиш нито с поглед, нито със слух, нито с обоняние, нито с вкус, нито с докосване, нито с въображение. Страхът Божий те опазва от забрава, нехайство, леност – не би ни стигнало времето, за да изброим всички пълчища на тъмнината.

Страхът Божий – ето това те опазва, за да бъдеш свят по тяло и душа. И това не е само при монасите: страхът Божий действа по същия начин и в християните от света, и в посветилите себе си на Бога в монашеското служение.

Страхът Божий прави от свещеника в св. олтар серафим. Той служи със страх Божий, внимава върху себе си, за да не сбърка, когато казва ектениите, извършва св. проскомидия, моли се за претворяването на виното и хляба в Свети Тайни, за да няма някакъв помисъл по време на литургията.

Заради страха Божий, когато видиш страдащ човек, отиваш и му помагаш, отиваш и му даваш съвет. Страхът Божий винаги е твоят най-добър ръководител. И затова всички свети отци възхваляват страха Божий.

Ето защо най-мъдрият човек на света е човекът, който се бои от Бога. Чувал си какво казва Псалмопевеца: „Блажен е оня човек, който се бои от Господа и който крепко обича Неговите заповеди.“ (вж. Пс.111:1).

източник: http://www.pravoslavie.ru/98057.html, превод: Мартин Димитров

Вашият коментар