Сестро, не си позволявай от майка да станеш убийца!

Автор: митр. Атанасий Лимасолски

Причина за написването на това писмо е приетият от кипърското правителство закон за декриминализация на абортите. Това послание на Лимасолския митрополит Атанасий е обърнато към човешката и християнска съвест на всяка майка, която вероятно поради някакви причина обмисля аборт – убийство на човешко същество, което благият Бог ѝ е връчил в ръцете и е поместил в женската утроба.

Скъпа моя сестро!

Ако си бременна, преди всичко не се паникьосвай, не позволявай на лошите чувства да те завладеят, не им позволявай да победят неизразимата радост от това, че ще станеш майка на нов човек в света, на нов Божий образ, на едно беззащитно и невинно създание, което ти временно приемаш в своята женска утроба.

Да не те побеждават помисли на съмнение защо това невинно създание се е оказало вътре в тебе, какво ще правиш оттук нататък с това дете, как ще го отглеждаш, какъв житейски път ще извървите заедно.

Прекрасно разбирам, че случайните обстоятелства и самият начин на зачатието представляват едно травмиращо събитие за жената, за което тя понякога не желае дори и да си спомня, но нека да отделим събитието на зачатието от битието на новия човек. Въоръжи се с пълната сила на твоята непобедима майчинска любов, размисли какво велико благословение е дал Бог на жената – да бъде майка!

Виж, бъди сега твърда като скала, не позволявай на никого да ти намеква за възможността да се предотврати раждането на твоето дете, което от ден на ден ще расте в утробата ти. И за нищо не света не си позволявай от майка да се превърнеш в убийца на своето дете, но и като последица от това, да станеш виновна, че твоето дете завинаги ще бъде лишено от възможността да приеме свето Кръщение и да стане християнин.

Разбира се, наясно съм с това, че съществуването на нов човек, с когото от сега нататък ще бъдете неразделни в твоя живот, може доста рязко да внесе големи промени в него. Но убиването на собственото ти дете с твоите собствени ръце и всичките трагични последици, които ще се отразят на целия ти живот, са несъпоставими с твоите страхове как ще се промени живота ти, как ще се развива семейството ви, как ще изгледаш детето: все пак тези трудности са временни, те са разрешими и преходни – абортът обаче ще стане вечна грешка, която е трудно поправима.

Не вярвай на разпространяваното днес лъжливо мнение, че ембрионът е просто част от твоето тяло, с която можеш да правиш каквото си искаш. Съвременната наука и Божието Слово са категорично на противното мнение по този въпрос. Ембрионът е развиващ се съвършено нов човек, независим в бъдеще, самостоятелен, надарен с великия дар от Бога – свободната воля, който подобно на пътешественик, временно се подслонява в тялото на майката. Но този крехък „пътешественик“ в първите години на своя живот непременно се нуждае от любов и защита.

Ембрионът е независима същност, която има безсмъртна душа и тяло още от първия момент на зачатието, както и нашият Господ Иисус Христос стана съвършен човек от момента на зачатието в утробата на Своята Пречиста Майка, бидейки съвършен Бог и съвършен Човек, въплътил Се заради нашето спасение.

Вземам под внимание това, че твоите домашни могат да ти окажат огромно влияние и натиск, а също и обкръжението ти, обстоятелствата, „добрите съветници“, лекарите, но размисли върху това, което те ти предлагат и съветват, да не би да стане най-големият грях в живота ти.

Замисли се, че това решение ще бъде една неизлечима, фатална грешка, която ще травмира твоята същност завинаги.

Ела при нас в Църквата, затичай се, побързай и аз съм уверен, че с голяма любов в Христа там ще изслушат твоя проблем, ще поговорят с теб, няма да те отхвърлят, ще ти помогнат да преодолееш твоя страх и безпокойство. Вярвам, че хората ще подходят с бащинска грижа към твоя случай, ще приемат теб – бъдещата майка, която се намира сега в голямо затруднение, с голяма нежност и внимание, отчитайки всички особености на твоите обстоятелства. Предай се на всесилната отеческа Христова любов; знай, че Неговият Промисъл владее абсолютно над всички създания.

Бъди уверена, че ако запазиш живота на детето си, въпреки многото жертви, лишения и грижи, то Всеблагият Христос ще те благослови и ще те съпровожда във всички стъпки на твоя живот като твой Защитник и Застъпник. Ако Бог е с нас, кой може да устои против нас?

Скъпа моя, желая ти победи и триумфални успехи в твоето бъдещо майчинство!

С много молитви

Митрополит Лимасолски Атанасий

източник: pravoslavie.ru, превод: Мартин Димитров

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: