Митрополитът на Сан Франциско: Насилието не е решение срещу болестите на обществото

Публикуваме посланието на Санфранцисканския митрополит Герасим (Гръцка православна архиепископия в Америка) до неговото паство по повод нарастващите размирици в САЩ, следствие от смъртта на афро-американеца Джордж Флойд, жертва на расистки полицейски произвол:

Всеобични в Господа братя и сестри,

„Не се оставяйте да ви надвива злото, но надвивайте злото с добро“ (Римл. 12:21)

Насилие. Разруха. Загуба на работни места. Загуба на животи. Тъкмо започнаха да се облекчават мерките „останете си вкъщи“ и  „подслон на място“ като резултат от пандемията, а сега има нови забрани по цялата страна, издадени по друга причина. Смъртта на Джордж Флойд беше резултат от непростимо и брутално поведение. Гневният отговор от цялата нация още веднъж показа на преден план болестите на нашето общество, които съществуваха от много десетилетия, ако не и векове: расово неравенство, предразсъдъци и подозрение, и това са само някои от тях. Расизмът е грях. Въпреки това използването на насилие и разрушения като отговор на тази трагедия не е начинът, по който един гласовете да бъде чути и промяната да бъде осъществена.

Най-голямата заповед, дадена ни от Господ в Новия Завет е „и възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичкия си разум, и с всичката си сила“… и „възлюби ближния си като себе си“ (Марк 12:30-31). Ако наистина схванем дълбочината на това послание, никога няма да има насилие един срещу друг. По-скоро бихме постигнали уважение, съчувствие и любов към нашите ближни. Колко е тъжно, че живеем в най-цивилизованата страна, а хората продължават да демонстрират някои от най-нецивилизованите и разрушителни признаци на поведение.

В историята ние, като част от гръцко-православна общност, сме били жертви на расистки действия. Никога не бива да отговаряме по същия начин. В нашата колективна съвест си спомняме, че правехме шествия, молейки се чрез краката си, за граждански права. Съществуват много мирни и законни начини да изразим нашето мнение, нашите тревоги и дори възмущение. Насилието, което се шири навред по нашата държава носи вреда на хората, на техните средства за прехрана и собственост и единствено изостря положението. Както каза братът на Джордж Флойд, Терънс: „Да го направим по друг начин“. В свят, който толкова отчаяно се нуждае от любовта на Иисус Христос, ние трябва да се превърнем в гласове на справедливостта, мира и единението.

Насърчавам цялото ни духовенство и вярващ народ да се молят с Канона на св. Богородица по време на тези размирни времена, като просим Нейното застъпничество за мир в нашия свят и Тя да даде мъдрост и търпение на всички.

С любов в Христа,

+ Герасим

Митрополит на Сан Франциско

източник: https://panorthodoxsynod.blogspot.com, превод: Мартин Димитров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: