Горделив ли си?

Автор: Росен Желязков

Мисля че най-страшното нещо, което може да му се случи на един човек не е смъртта, а да попадне в мрежата на гордостта. Разбира се, на земята има и друговерци. Но понеже съм християнин и кръстен в православие, разглеждам само православните.

Зад гордостта е скрита модерната думичка „его“, а егото, както казваше една стара приятелка, е от дявола. Егото е суетно, егото е обидчиво, егото е нескромно, егото е мнително и всичко това всъщност идва от гордост. А това е най-страшната болест, която не се лекува от човек, тоест друг човек не може да ти помогне. Само Бог, за Когото няма тайни в човешкото сърце.

Сетих за този порок, този грях, когато си припомних колко лесно се пада в него: например, направил си добро някому и очакваш благодарност и почит. Обаче нищо не се направил в момента, в който си помислиш по този начин. Ти си изгубил придобитата благодат. В мига, когато не ти изнася и или не ти е засвидетелствал нужното внимание твоят ближен, ти лесно ще се отречеш от него, ще го намразиш или ще го забравиш.

Лесно се възгордява човек. Една похвала и е заслепен. Затова си мисля, че най-опасният грях за човека и за неговото сърце е гордостта. Защото тя ти повдига самочувствието по онзи лъстив начин на недоволство и самовлюбеност.

Да ме пази Господ, да не попадна в мрежите на гордостта! А ако това се случи, значи е дошъл най-големият ми урок по смирение… ако успея да опазя и спася душата си в тази битка.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: