А думата ви да бъде: Да, да и не, не

Автор: Росен Желязков

„Ъъъаааа“, накрая произнася думата: „Ще се опитам“. Това е най-честото изражение в думи, което получавам в съобщенията си при поканата ми за премиерата на книгата. Това не ме изненадва, хората обикновено се лепят като мухи, ако иде реч за някоя „звезда“ или ако лицето е свързано с властови групи за разпределение на облаги. Изгодата и интересът открай време са мотивът, който движи инстинктите и действията в човека. Същото го има и момента на сподвижничество, но там отговорът не е такъв.

„Ще се опитам“ и не опитва. Не съм вчерашен и затова не се учудвам и не се засягам на мотаещото и двусмислено и заобикалящо отказване. Сигурен съм, че 90% от тези, които ми пишат „ще се опитам“ вече са взели страната на сричката НЕ, но не могат да я напишат, камо ли да я изрекат. А има ги и такива, които ми пожелават успех в отговор на поканата ми. Също учтив отговор на хладна дистанция. Тези хора и тяхната реакция е вълнуваща с това, че не са се научили в живота да отговарят на най-важните въпроси, а те изискват само един отговор. Пише го в една велика Книга за живота и това е Евангелието, когато Иисус казва на учениците си: „А отговорът ви да бъде ДА, ДА и НЕ, НЕ“.

Има и едни други хора, на които думата им е „ДА и НЕ“ и да ви кажа, аз се възхищавам от тях и когато вчера една много уважавана от мен личност и ми каза „НЕ“ на поканата по телефона, аз не се ядосах, не се притесних, не се засегнах. Тя много пъти е отговаряла на мои покани с „ДА“, а сега получих нейното „НЕ“. После се сетих за мнозинството от хората, които живеят на този принцип.

„Ще се опитам“, какво опитват? Опитите не стигат, те са бледа сянка на нерешителността да заявиш позицията си и толкова, а това е проява на характера на ЗРЕЛИЯ ЧОВЕК, на когото думата му тежи и се чува.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: