Как да се избавим от чувството на страх?

Автор: Владимир Басенков

Страхът е оръжие на дявола. Тревожността, притеснението и паническите атаките не само ни правят по-малко устойчиви на манипулирането от страна други хора, но отравят и живота ни. Как да се справим с натрапчивите състояния и да преодолеем чувството на страх?

Страхът е даден от Бога на човека за неговото самосъхранение. Разбирането на чувството за опасност позволява на хората да спрат навреме и да вземат може би единственото правилно решение при опасна ситуация – да се защитят по всички позволени начини. Заплахите за живота и здравето могат да се считат за основни човешки страхове, които са помогнали на човека да оцелее. Страхът от Бога и страхът от смъртта като необратимо явление също така действат в определен смисъл като възпиращи фактори, които принуждават хората да спрат по пътя на духовното самоунищожение.

Но страхът е коварен, както бащата на лъжата, който бързо взе това мощно оръжие в арсенала си. Човек има способността да мисли, всъщност създава чрез дейността на мозъка своята персонална, специална реалност. Ние мислим за много неща. И игрите на нашия ум понякога ни водят до появата на обсебващи състояния. Често създаваме в главите си образи и снимки, многократно ги въртим в ума си и след това години наред живеем със страхове, тревоги, фобии и тревожност. Е, и в онези моменти, когато би трябвало да покажем волята си, се оказваме свързани от силните вериги на страховете си, които някога доброволно сложихме на себе си.

Понякога се страхуваме да афишираме вярата си или да я отстояваме на публична дискусия. Страхуваме се да се сблъскаме с неприятности, да загубим работата си, да се разболеем, да обеднеем. Страхуваме се от хорските порицания и общественото мнение, страхуваме се от хората и техните реакции. Струва ни се, че няма да успеем и няма да можем да направим нещо и затова дори не опитваме да направим това, за което сърцето ни отдавна копнее. Странно е, защото ние сме християни, последователи на учението на Христос, Който е Алфа и Омега, Който е способен да променя реалността за всеки от нас, каквото и да поискаме  с вяра и молитвите.

Всички косми на главата ни са преброени, не е нужно да се притесняваме какво ще ядем, пием и какво ще облечем. Христос иска от нас да не се страхуваме, а да вярваме в Него и със Неговата помощ със сигурност ще преодолеем всички наши трудности. Когато плаваше по морето с апостолите, Спасителят спря бурята. Всъщност Господ се намеси в естествения процес, „редактира“ реалността и я промени за броени минути. Чудото е Божия намеса в реда на нещата, които вървят по своя път. Ето защо, след като се помолят за житейски нужди, на вярващите изведнъж започва да се случва поредица от приятни „случайности”. Господ няма да ни остави. Той ще пребъдва с нас до свършека на света.

Христос по време на морската буря нарече изплашените апостоли „маловерци“. Ние не сме по-добри: изпълваме целия си ден с тежки въздишки, притеснения, тъжни мисли, тревоги и страхове. Как да променим тази ситуация? „Когато вярата се събужда в теб, а след това дори и сред бурните тревоги водата няма да залее кораба ти, защото вярата ти ще заповяда на ветрове и вълните, и опасността ще отмине”, – пише блажени Августин. Започнете да помните, че Бог е с вас. Помолете се и не оставяйте молитвата, докато сърцето не се успокои пред лицето на възникналия страх. Помолете Господ и Неговите светии за помощ. Изповядайте се. Помислете, защо страхът толкова често идва при вас? Може би ви правите нещо нередно? Усъвършенствайте се в добродетелите. И постепенно ще усетите, че спокойствието, радостта и любовта ще заемат мястото на страховете и тревогите в сърцето ви.

Доверете се на Бога. Общувайте с Него. Отворете сърцето си към Него. Помолeте Го за помощ, без да се притеснявате, във всяко най-малко нещо и в най-обикновения житейски проблем. Стресът на цивилизацията на горделивците е резултат от загубата на нормално мистично съзнание сред християните. Свързани сме с Бога чрез Светото Кръщение и зависим от Него. Често призовавайте Христовото име и пазете мир в сърцето си. И от страховете ни няма да остане и следа.

превод от руски: Виталий Чеботар

източник: сайт „Православная жизнь” – https://pravlife.org/ru/content/kak-izbavitsya-ot-chuvstva-straha

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: