Акатист, канон и разликата между тях

Автор: Андрей Музолф

Акатистът е особен жанр в църковната химнография, посветен на прославянето на едно или друго свещено събитие (например акатист на Рождество Христово или на Покрова на Пресвета Богородица) или на светец (например акатист на преподобните Киево-Печерските отци). От гръцкия език думата „акатист“ може да бъде преведена като „неседален“.

Защо има такова название? В литургичната традиция на утренята има молитвословия, наречени „седални“. По време на четенето на тези молитви, на вярващите е позволено да сядат, тъй като вечерното богослужение е продължавало не по два или три часа, както сега, а от седем до осем часа или дори повече (например, днес такива продължителни вечерни се извършват на Света Гора Атон). А наличието на седални позволява на молещите се да седнат малко и да си починат. Думата „акатист” посочва, че не е позволено да се сяда по време на изпълнението на тези молитви, което преди всичко показва важността на този жанр.

Акатистът се състои от 25 песни: 13 кондака и 12 икоса, които се четат един след друг, а последния 13-ти кондак, се чете три пъти.

Канонът е също така особен вид църковно песнопение, различен по структура от акатиста. Самото название „канон“ се превежда от гръцки като „правило“, „образец“.

Преводът на думата „канон”, преди всичко показва, че всички канони са подредени по един определен образец: първо си пее ирмосът, като вид заглавен стих, а след това се четат (или се пеят – което се случва по-рядко) други молитвословия – тропари, посветени на конкретно църковно събитие.

превод: Виталий Чеботар, източник: pravlife.org

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: