Чин на Златоустовата литургия, свързана с последование на венчанието

Един от най-задълбочените богослови и литургисти на ХХ век, о. Йоан Майендорф, в своята студия „Бракът в православието“ казва, че „древните християнски писатели, които изцяло са признавали юридическата сила на гражданския брак утвърждават, че именно Евхаристията придава на брака неговото специфично християнско съдържание“. Например Тертулиан още през II век пише, че бракът „скрепен от Църквата, потвърден от жертвоприношението (Евхаристията), се запечатва с благословение и се вписва на небесата от Ангелите“.

В горепосочения труд отец Майендорф изразява мнение, че „много недоразумения и неизправности, които се наблюдават в съвременното отношение на православните към брака, биха могли да се отстранят лесно, като се възстанови първоначалното взаимоотношение между брака и Евхаристията.“

В тази връзка, а и в помощ на свещенослужителите, които имат интерес към възвръщане на автентичната църковна практика, публикуваме целия чин на св. Божествена Златоустова литургия с последование на обручение и св. тайнство венчание на съвременен български език. Този труд любезно ни беше предоставен за популяризиране и свободно разпространение от младия богослов и талантлив псалт г-н Атанас Чулаков. Благодарим и на нашия приятел о. Яни Мулев от Велес, Сев. Македония за съдействието при осъществяване на това богоугодно начинание.

Можете да свалите файла в pdf-формат от ТУК.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: