Другият не ти е виновен, че се съблазняваш лесно


Автор:
архим. Павел Пападопулос

Ако лесно се съблазняваш от другите, това се случва, защото нямаш покаяние. Не се занимаваш със своите грешки и страсти, но преди всичко се занимаваш с грешките на другите.

Не ти е виновен другият, че се съблазняваш. Виновен си ти, който си готов да осъдиш.

Лесно прехвърляме вината върху другите. Това е само един от признаците на нашия егоизъм, надменност, на нашата суровост и непокаяние.

Някой може да направи грешка и да сгреши. Не е твоя работа да се интересуваш от неговия живот.

Твоя работа е да видиш своите грешки и грехове и да се опиташ да се поправиш. А първа стъпка в този опит е да разбереш, че твоят духовен напредък и спасение преминават през твоя ближен, всичко се определя спрямо твоето отношение към другия човек, няма значение какъв е. Състоянието на твоя живот, твоето отношение, твоите помисли към другите откриват качествата на твоето сърце и душа.

Не се самозалъгвай, твоето спасение не се оценява според индивидуалната ти морална чистота или от спазването на някои индивидуални правила; защото не е достатъчно да живея морално със спазване на пост и ходене на църква, с молитва и поклони, ако оставам суров към другите, когато съдя и осъждам, когато не прощавам и унижавам отсрещния човек.

Подвигът е необходим, за да намерим простота и любов, да се очистим от нашите страсти и най-вече от егоизма си. Затова и подвигът трябва да е рожба на послушанието; понеже истинското послушание се изпълнява чрез смирението.

За да видим дали нашият подвиг е богоугоден, е нужно да видим неговите плодове. А плодовете на подвига са: нашето отношение на любов към Бога и към нашия ближен. Ако някое от тези отношения страда, това означава, че нашият подвиг е егоистичен и себелюбив.

Както казваше един старец: „Не ми казвайте колко постите и бдите. Кажете ми колко състрадавате, дали прощавате, дали понасяте неправдите, дали обичате, дали оставате спокойни, когато ви навредят и ви хвалят, дали живеете с простота, без да ставате пречка и повод за измъчване в живота на някой човек.“

превод: Мартин Димитров, източник: crkvaveles.wordpress.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: