Чин на Златоустова литургия, свързана с последование на св. Кръщение

В „Задругата“ винаги сме подкрепяли евхаристийното богословие. Можем да кажем дори, че неговото представяне на една по-широка публика беше заложено като една от идеите за създаването на сайта. Виждаме, че неговите принципи намират все по-голяма популярност сред представителите на свещенството у нас, което може само да ни радва, защото в крайна сметка става дума за завръщане към същностните начала на Църквата. Един от важните моменти в евхаристийното богословие е свързването на фрагментираните (поради практически и някои псевдо-богословски съображения) тайнства и молебени в едното тайнство на Църквата, което я конституира като богочовешки организъм – св. Евхаристия.

В подкрепа на благочестивите йереи, които желаят да отслужват по автентичен начин св. тайнства, вече публикувахме миналата година чина на Златоустова литургия, свързана с венчанието, дело на богослова Атанас Чулаков. Същият е вече дякон на БПЦ и наскоро ни предостави своята нова преводна разработка от гръцки, която е резултат от съвместно сътрудничество с богослова Атанас Тончев – а именно – чин на Златоустова литургия, свързана с последование на св. тайнство Кръщение.

Трудът на дякон Атанас Чулаков и г-н Атанас Тончев се предоставя за свободно ползване и може да бъде свален в pdf-формат от ТУК .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: