Старецът Евтимий от Капсала за ковид сертификатите

Йеромонах Евтимий е духовно чедо и наследник на йеросхимонах Исаак – ученик на св. Паисий Светогорец. Старецът Евтимий живее в килията Възкресение Христово в Капсала, Света гора.

Публикуваме писмо от стареца, изпратено до гръцка игумения, отговор на нейните въпроси за актуалните събития:

Уважаема майко, благословете!

Получих писмото Ви и моля да ми простите, че поради липсата на време закъснявам с отговора. Наистина ми е трудно да отговарям на писма, но понеже видях Вашата загриженост за това, което се случва днес и Вашето добро разположение да постъпвате по Божията воля, Ви отговарям.

Не Ви познавам и ми е трудно да се срещнем, както желаете. На въпроса Ви дали да споделите отговора ми с други – нямам нищо против. Освен това, моето мнение за корона вируса и ваксината е добре известно, защото казвам всички тези неща и на поклонниците, когато ме питат.

Ежедневно „като бушуващи морски вълни“ поклонниците идват на Света гора, а някои и до нашата килия. Всички те, както и онези, които ни пращат писма, задават един и същ тревожен въпрос: „Какво ще стане със задължителната ваксина?“. Всички други проблеми, които досега са ги мъчили, остават на заден план.

Негово превъзходителство министър-председателя на нашата държава (Гърция), в желанието си да се пребори с епидемията, въведе строг контрол, който очевидно надхвърля издръжливостта на народа. Въведе най-строгите наказателни мерки, най-високите глоби и най-дългите затваряния от всички европейски държави. Той некомпетентно се намеси и в църковните богослужения, затваряйки храмовете и лишавайки вярващите от помощта на светите Тайнства. Това са крайно строги и неадекватни мерки за християните. Неговите действия показват готовността му да унизи и отслаби Църквата.

Всъщност, поради неговата неумерена ревност за успешно лечение на вируса е въведен сертификат за ваксинация, който обещава привилегии за ваксинираните. Това няма да бъде само обикновен документ, а пропуск. Ако това се осъществи, тези, които не се ваксинират и нямат такъв сертификат, ще бъдат изключени от всичко. Съветът на Европа (2361/2021) реши, че ваксината не е задължителна и ваксинираните или неваксинираните лица не бива да бъдат дискриминирани.  Гръцкият премиер действайки авторитарно, става „по-голям цар от царя“, прави разделение между народа и натрапва диктатура от манипулативен вид.

Това противозаконно и противоконституционно усилие на министър-председателя, беше подето с божествено усърдие и от някои епископи, заплашвайки и изнудвайки свещениците, монасите и Божия народ да се ваксинира. Имат ли те власт да изнудват някого да се ваксинира против волята си?!

Нашият Спасител Христос изцелявал само онези, които са търсели изцеление. Останалите болни, преди да ги излекува, първо ги е питал: „Желаете ли да бъдете здрави?“. Нито ни лекува, нито ни спасява без волята ни. Бог не унищожава нашата свобода, Той почита нашия суверенитет, който Сам ни е дал. Според св. Йоан Златоуст, „Бог не насилва тези, които нещо не искат“.

Сегашните „спасители“ не ни зачитат. Под предлог за опазване на нашето здраве, те премахват свободата ни. А по-късно, поради страх от вируса, ще дойде терорът на задължителната ваксинация. За съжаление живеем в раздор, омраза и дискриминация на хората според различни категории. Ситуацията в момента малко напомня на Гърция по време на гражданската война. Тя подготвя и предвещава епохата на Антихриста. Тъй като тогава тези, които нямат знака, ще бъдат лишени от възможност да купуват, да посещават публични места и да пътуват, по същия начин, ако се  въведе сертификата, тези, които не са ваксинирани, ще бъдат лишени от всичко. Общите елементи са страх, принуда, наблюдение.

Въпросът за коронавируса, разбира се, на пръв поглед е медицински въпрос, но освен това стана и политически, защото политиците и журналистите говорят най-вече за него. Също така е икономически и е отлично средство за налагане на контрол. Естествено, това е и духовен въпрос, защото с оправданието за коронавируса се премахва и нашата свободна воля, а пък за изготвянето на ваксините са използвани клетки от абортирани ембриони.

Разпространяват се все повече свидетелства, че на летищата има апарати, които „разпознават“ ваксинираните. Че определени телефони с помощта на специфични приложения, щом се приближи ваксиниран, показват дванадесетцифрен номер. Това са елементарни доказателства, че посредством ваксините ваксинираният може да бъде следен. Всичко това специалистите ще го разкрият и вярвам, че Бог ще открие цялата истина.

Били са на разположение огромни финансови средства, които са изхарчени за тази прословута ваксина и за нейното пропагандиране. Мнозина са го направили с намерението да запазят здравето си. Тяхно право. Искрено желаем на никого от ваксинираните да не се случи нищо лошо. Но нека все пак оставят хората на мира, свободно да решават. Този, който не желае да се ваксинира, никой не трябва, нито има право, по никакъв начин да го принуждава.

Ние не сме генерално против ваксините. Старите проверени ваксини са спасили много животи. А тези, новите, имат прекалено много нежелани ефекти. Особено заради тези ваксини хората имат оправдани страхове. Говорим за ваксина, която още преди да е произведена по закон стана задължителна, без отговорност и обезщетение от страна на производителите и. Пусната набързо в употреба, без да е достатъчно тествана, така, че не защитава достатъчно ваксинираните. Тези неща ги научаваме не само от статистиките, но и от хора, които познаваме и от наши близки.

Както съжаляваме за смъртта на наши познати и близки от коронавирус, така вече оплакваме и тези, които са се разболели и починали от ваксината. Нима единственото решение за вируса е станало една проблемна ваксина? Нима няма лечение за вируса?

Не съм лекар, за да излагам свое мнение. Познавам, между другото, лекари, които успешно са лекували хората от този вирус с антибиотици, витамини и други лекарства. Лекар, който познавам, е давал антибиотици и други лекарства на стотици пациенти и никой от тях не умря. Има лек за вируса, но някои не го искат. Те предлагат само ваксината. Четох известните изказвания на френския учен Люк Антоан Монтание, носител на Нобелова награда, който казва: „Има ефективни лечения, които са евтини, като азитромицин и хидроксин. Ваксината не е лек. Изследванията трябва да се насочат към терапевтично лечение“. Ако ваксината наистина беше достатъчно тествана, и ефикасно защитена без странични ефекти и смъртни случаи, светът би бил информиран сам по себе си и нямаше да се нуждае от цялата тази пропаганда и натиск. Хората сами биха търсили ваксината. Нашият народ много изстрада от тази болезнена история с коронавируса. Нека в крайна сметка оставят всеки да действа свободно, по собствена преценка, без натиск.

В трудните години, в които живеем, повече от когато и да е било, наше убежище и наше спасение е нашата Църква. Църквата не е само „кораб“ който ни спасява (за вечността), тя е тук и в нашите житейски трудности. Там където науката и човешкият труд не могат да помогнат, Църквата, когато си служи със своите духовни средства и собствените си спасителни лекарства, прави невъзможното възможно. Лекува всяка болест и епидемия, колкото заразна и смъртоносна да е тя, както ни учи нашата Църковна история. Както Ноевият ковчег, който предобразява Църквата, е вместил и чисти и нечисти животни, така и нашата Църква приема и светци и грешници, и праведни и неправедни, и тези, които носят маски, и тези, които не носят, ваксинирани или неваксинирани. Всички могат да се поберат в Божия дом. Не бива да делим хората и да смятаме, че ваксинираните за белязани, отрекли се от Христа! Нито пък ваксинираните да контролират и да извършват непоносим натиск върху тези, които не желаят да се ваксинират, както обикновено става. Може би в бъдеще, когато се разкрие истината за ваксините, мнозина ще съжаляват че са я приели, както някои вече и съжаляват. Оповестено е, че две известни компании са изтеглили ваксините си, тъй като са опасни. С такива ли ваксини министър-председателят се опитва да издигне толкова рекламираната „имунна стена“? А за тези, които са претърпели непоносима вреда за здравето си и за починалите, не е ли отговорен? Дали не си играят със здравето и живота на хората? Дали сега изобщо е възможно да повярваме, че ги интересува нашето здраве?

Уважаема майко, с тези няколко думи изразявам болката си и отговарям на въпроса Ви, който е подобен на мъката и загрижеността на много хора. Тревожа се за разделението на нашия народ. Политическите партии винаги са делили и разпарчетосвали народа. Църквата ни съединява в едно тяло с Христос като наш глава. Дори самото название Църква е име на единството. Историята учи, че колко пъти хората са били разделени, се е стигало до катастрофа. Когато нашите врагове са планирали и „готвили зло“, първо са създавали разделение сред народа. Преди Константинопол да падне, е бил разделен на униати и антиуниати. Преди малоазийската катастрофа е бил разделен на роялисти и венизелисти; преди братоубийствената война са се делили на комунисти и националисти. А преди навлизането на турците в Кипър се деляха на макариевци и анти-макариевци. В такива случаи решението не е да се подчини Истината на заблудата в името на единство, а безкористната борба за победа на Истината, която ни прави свободни. Нужно ни е покаяние и молитва, за да прекрати Бог изкушенията. Светият Дух, чието явяване празнуваме, „винаги призовава към единство“. Тъй като Той, Духът на Истината, е пожелал да ни открие цялата истина за ваксините.

Моля троичния Бог да даде Своята благодат на тези, които искрено и с болка работят за човешкото здраве, на тези, които уважават свободата и на тези, които се борят за единството на народа, да им даде надежда и да усили вярата им.

С братска любов в Христа и безкрайни молитви – Йеромонах Евтимий.

Килия Възкресение Христово, Света гора

20 юни 2021

превод от сръбски: Галин Ганчев

 

4 Comments on Старецът Евтимий от Капсала за ковид сертификатите

 1. Девора // 01/12/2021 в 23:15 //

  Да се разпространяват такива материали е безотговорно. Бог не разрешава самоубийството и убийството. Като не се ваксинираме поставяме живота си и този на ближните си на карта. Официално Църквата не заема такава позиция като този монах, слава Богу. Следвайте официалната линия на Църквата и слушайте наставници като митрополит Иеротеос (Влахос), които са безспорни авторитети, а не случайни хора.

 2. Mariana Orvis // 02/12/2021 в 06:17 //

  Vseki tryabva da ima svobodata da izbere: vaxina ili – ne❣️Kakto Bog nikogo ne nasilva da vyarva v Nego ili da Go obicha i sledva, taka i nikoi nyama pravo da iziskva vaxinata da bude zadyljitelna…

 3. Девора,

  1. Тук иде реч не за ваксини, а за експериментални течности. Ако това бяха истински ваксини, страните с висок процент „ваксинация“ отдавна трябваше да са приключили с пандемията, но виждаме точно обратното – болниците им отново са пълни с ваксинирани с по две-три дози. Ето, има нов щам и ще се окаже, че „ваксините“ им са напълно неефикасни срещу него.

  2. Когато се изказват духовни авторитети като стареца Евтимий, дефакто духовен внук на св. Паисий Светогорец, академични специалисти като митр. Йеротей Влахос олекват.

  Със здраве!

 4. Petar Georgiev // 05/12/2021 в 22:50 //

  Девора, вашият коментар е сатанининска прелест. Светия отец знае много по – добре от вас невежата, че ваксините не са добър избор за лечение на Ковид. Духовниа каза, че витамините и минералите подсилват имунната система на хората и по този начин ги правят резистентни към Ковид. Моля, не пишете глупости!

1 Trackback / Pingback

 1. Старецът Евтимий от Капсала за COVID сертификатите: Под предлог за опазване на нашето здраве, премахват свободата ни -

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: