Глобализация без Христос и Христовата глобализация

Автор: архим. Георги Капсанис

Покойният игумен на светогорския манастир „Григориу“ архим. Георги Капсанис в беседа, произнесена преди 19 години, предупреждава за всичко, което преживяваме днес, в името на глобализацията:

Днес мнозина говорят за глобализация. Докато малцина са тези, които я планират и подготвят. Глобализацията в икономиката, в създаването на една свръхдържава, в религията.

Глобализацията изглежда е и целта на движението „Ню ейдж“, което се стреми да замени Христос с Антихриста. Управлението на Антихриста, според последователите на това движение ще започне с третото хилядолетие сл. Хр. Ι.Χ.Θ.Υ.Σ  (Иисус Христос, Божи Син Спасител) ще бъде заменен от Водолея (символът на Антихриста).

Глобализацията няма да е възможна, ако религиите не се откажат от претенциите си да притежават абсолютната истина и ако не не съгласят да преминат към една свръхрелигия, смесица от религии.

Така виждаме безпрецедентното събитие християни, евреи, мюсюлмани, будисти, езичници да се молят заедно за мир и да се присъединяват към междурелигиозните диалози, в които се преподчертава, че (монотеистичните религии) имаме един общ Бог.

В тези диалози участващите християни, а за съжаление и православните духовници и миряни, не изповядват Триединния Бог и Въплътилия се Син и Слово Божие.

Планира се глобализация не само без Христос, но и против Христос.

Свръхдържавата, свръхикономиката, свръхрелигията няма да служат на Христос и на човека като Божи образ, а на Антихриста и на онези, които се покланят на Антихриста.

В тази глобализация различните институции ще отнемат свободите на хората, за да ги превърнат в пионки в ръцете на силните на земята.

Нещо подобно започна да се случва и в нашата страна, където на народа ни се налагат норми, идващи отвън. Всички ще бъдат контролирани от глобална система за идентификация. Бяхме обезпокоени от Шенгенския договор, защото го видяхме като предвестник на глобалната система за идентификация.

Като християни ние отказваме да приемем и да работим за с глобализации от типа „Ню ейдж“.

Истинската глобализация е започнала с Въплъщението на Божието Слово, Което приело цялата човешка природа и съединило „допреди разделеното“ и възкресило „всеродния Адам“.

Иисус Христос е истинският всемирен Човек.

Това е така, защото: „Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса“ (Гал. 3:28).

Всеки християнин, който се съединява с Христос и Христос живее в него, и той в Христос, също става всемирен християнин.

Приема всички хора, независимо от техния пол, език, религия или националност. Превръща се в съборен човек, микрокосмос и в същото време макрокосмос, защото съдържа в себе си не само цялото човечество, но и цялото творение.

Как е възможно един обожен християнин да не е всемирен и съборен  човек?

Такива всемирни хора са били светите апостоли, старите и новите мъченици, подвижниците, хората, изпълнени с любов и себежертва в света.

Господ Иисус Христос е всемирен, защото се е пожертвал за целия свят.

Антихристът и неговите последователи си присвояват званието „всемирен (глобален)“. Това е така, защото те не се жертват за хората, а ги жертват в името на някаква идеология и глобализация.

По времето на идването на Господ Рим бил постигнал известна глобализация, „Pax Romana“. Но тя се основавала на дискриминацията между свободни и роби, експлоатирани и експлоатиращи, и предполагала служението на идолите и на римския император, в чието лице християните виждали предтеча на Антихриста.

Между тогавашната и днешната глобализация има много общо.

Както Църквата ни пее на Бъдни вечер:

„Когато Август стана единовластник на земята, прекрати се многовластието сред хората; а когато Ти се въчовечи от чистата Дева, премахна се многобожието на идолите; страните по света се подчиниха на едно земно царство и народите повярваха в едната божествена Власт, хората се записаха според повелението на императора, а ние, вярващите, се записахме в името на Твоята божественост – нашия въчовечил се Бог! Велика е Твоята милост, слава Тебе!“ (Слава на Господи воззвах на вечернята за Рождество Христово – бел. ред.)

Всяко единоначалие и глобализация без Христос може да премахне  многоначалието на хората. Но само Въплътилият се от Чистата Дева Христос разрушава многобожието на идолите, превръщането на лъжливи божества и идеологии в идоли.

Тогава народът се записал „по повелението на Кесаря“, а днес биват записвани в  различните държавни и свръхдържавни власти.

Но християните не се задоволяват с това записване. Защото то е антропоцентрично, което понякога се превръща в демонично. Те искат да бъдат записани и вписани в името на Богочовека Христос.

Искаме богочовешка глобализация, глобализация в Тялото Христово, Църквата. В това е нашата надежда и нашата борба е за нея.

Като християни ние не се кланяме на свръхчовеци, идеологии, идоли, лъжеспасители.

Покланяме се единствено на родилия се във Витлеем Господ Иисус Христос. Смиреният Иисус.

На Този, Който ни изкупи с Кръста и Възкресението Си. И Го молим да даде Своята благодат на Своя народ и на нас, за да не се заблудим от лъжепророци, а да останем верни на Неговото име до смърт.

подготвил: Константин Константинов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: