Митр. Атанасий Лимасолски: „Убеден съм, че е невинен“

На 8 юни в Аризона, САЩ, окончателно ще бъде екзекутиран осъденият на смърт Антоний (Франк Джарвис Атууд). Франк Джей Атууд е осъден на смърт за отвличането, изнасилването и убийството на 8-годишно момиче през 1985 г. и се намира в затвор с максимална сигурност в САЩ. „От все сърце ви казвам, че съм невинен за това престъпление“, твърди той.

Антоний отброява края на живота си и е помолен сам да избере начина на екзекуцията си – чрез смъртоносна инжекция или чрез цианид в газова камера.

Запознанство с митрополит Лимасолския Атанасий

Антоний (Франк Джарвис Атууд) се запознал преди  25 години с Лимасолския митрополит Атанасий, когато последният бил игумен на манастира Махера. Митрополит Атанасий казва: „Антоний беше прочел за мен в една книга, написана от професора от университета в Майн Кириакос Маркидис. След това получих писмо и започнахме кореспонденция. В същото време аз му изпращах християнски книги, а той ми изпращаше духовни въпроси.“

Митрополитът разказа, че през 2001 г. Франк, който бил атеист, се кръстил като православен християнин в манастира „Свети Антоний“ в Аризона и получил името Антоний. Съпругата на Антоний Сара също е кръстена като православна християнка.

„Срещнах се с него два пъти – на третия път не ми позволиха“

Разказвайки за преживяното с Антоний, светият Лимасолски казва: „Отидох в Аризона и се срещнах с него два пъти, но третия път някъде през 2007 и 2008 г. отидох в Аризона, но не ми позволиха да го видя по заповед на губернатора на Аризона, след като присъдата му беше окончателно потвърдена, но се срещнах със съпругата му Сара и попитах за него“.

На въпроса дали е убеден, че Антоний е извършил ужасното престъпление, в което е обвинен, митрополит Атанасий заявява: „Не е извършил това престъпление, т.е. отвличането, изнасилването и убийството на 8-годишно момиче. Той е извършил други престъпления, но не и конкретното, което доведе до смъртната му присъда.“

Що се отнася до това, което му е казал при последната им среща, Лимасолският митрополит казва: „Обсъдихме Христос, Православието и духовните въпроси“.

Запитан за последните събития и дали смъртната присъда ще бъде изпълнена на 08 юни, митрополитът заявява, че „присъдата ще бъде изпълнена, освен ако губернаторът на Аризона не я подпише, което ще се случи“. Митрополитът заяви, че „няма надежда за промяна на смъртното наказание, така че не можем да направим нищо друго, освен да се молим за Антоний.“

Фактите – пълната история (информация от ERT)

През септември 1984 г. Франк Джарвис Атууд се намирал в квартал на Тусон, когато малко момиченце изчезва, докато кара колело, за да изпрати картичка за рожден ден. На 11 април 1985 г., близо седем месеца след изчезването, скелетът на момиченцето е открит в пустинята край град Тусон. След това прокурорите, въз основа на някои доказателства и боя от розовото колело на малката Вики по колата на Атууд, го арестуват по обвинения в отвличане и убийство.

Тежкото му криминално досие за педофилия и отвличане на деца го превръща в лесна мишена за властите, въпреки че според множество свидетели е имало друг заподозрян, видян с жертвата часове след като Франк уж отвлякъл момиченцето.

Предишен живот

Предишните престъпления на Франк, за които е бил в затвора, го поставят в съзнанието на властите като най-вероятния заподозрян, а уликите го превръщат в лесна мишена.

Съдбата му вече е предопределена и Франк Атууд, който не спира да пледира невинен за това престъпление, е осъден на смърт и оттогава е в затвора. След като вече е прекарал 35 години в затвора, той отброява оставащите 24 часа до 8 юни 2022 г. Последният ден от живота му, предопределен от човешкото правосъдие.

През всичките тези години в затвора Франк учи право и богословие, докато един ден чрез книгите, които чете, случайно открива днешния Лимасолски митрополит Атанасий, който тогава е игумен на манастира Махера в Кипър.

Между двамата се развиват духовни отношения, като кипърският духовник посещава американския затворник два пъти и, както той разказва, при друго пътуване до Америка не му е позволено да се види с Атууд за трети път.

Франк Атууд е покръстен като християнин и получава името Антоний. С помощта на стареца Ефрем в пустинята на Аризона той открил „светлината в душата си“, както пише в книгата за личната си история, представена от Лимасолския митрополит „Светлина през решетките“. Същото се случва и с Рейчъл – непознато момиче, което, трогнато от историята му, иска да го подкрепи. Тя също е покръстена като православна християнка, наречена е Сара и се омъжва за осъдения на смърт Антоний-Франк Атууд.

Адвокатът на Атууд, Джоузеф Перкович, казва, че затворническите власти представят на осъдения „фалшиви възможности“.

Перкович заявява, че привързването на Атууд към маса в легнало положение за смъртоносната инжекция би му причинило „максимално силна болка“ поради тежко заболяване на гръбначния стълб (поради което той използва инвалидна количка, за да се придвижва), а цианидният газ, който би могъл да се използва в газовата камера, би увеличил още повече и без това мъчителната болка и страдание.

„Предлагайки цианиден газ като метод за екзекуция, цинично принуждават г-н Атууд да приеме мъченията, свързани със смъртоносна инжекция, като преиграват с  мрачната съдба на последния затворник, подложен на този метод в Аризона“, казва Перкович. „Ако съответният орган не преразгледа процедурите си за осигуряване на конституционна форма на смъртоносен газ, тогава законът на Аризона трябва да бъде преразгледан, за да се позволи екзекуция чрез разстрел – прост и евтин метод, използван още от изобретяването на огнестрелните оръжия.“

Последната екзекуция, извършена в щата Аризона, е през 2014 г., когато Джоузеф Ууд е екзекутиран чрез смъртоносна инжекция. Тази екзекуция предизвиква буря от спорове, тъй като ужасяващата процедура продължава повече от два часа, а осъденият страда, преди да изпадне в мъчителни конвулсии. Оттогава екзекуциите на осъдените на смърт са спрени.

Атууд ще бъде вторият осъден на смърт затворник, който ще бъде екзекутиран в Аризона в рамките на два месеца. Преди него на 11 май бе екзекутиран Кларънс Диксън, чиято молба за помилване беше отхвърлена.

65-годишният Диксън бе  осъден през 2008 г. след ДНК тестове за убийството през 1978 г. на Даяна Боудойн, 21-годишна студентка в университета в Аризона.

По материали от кипърската преса, подготвил: Константин Константинов

 

 

4 Comments on Митр. Атанасий Лимасолски: „Убеден съм, че е невинен“

 1. Диман // 08/06/2022 в 13:41 //

  Написано е „начина на самоубийството си“. Всъщност е екзекуция, а не самоубийство, което е непростим грях.

 2. Благодаря, поправих го!

 3. Благодаря, поправено е.

 4. Георги Иванов Петров // 02/07/2022 в 23:02 //

  Антоний (Франк Джарвис Атууд), е виновен за убийството на детето. Доказано е чрез обстойно разследване и има факти, които хвърлят вина върху „православния“ Антоний. Дали се е разкаял за престъпното си деяние или не, не е важно в случая; по – важното е, че определени престъпници се опитват да оправдаят жестокостта си с тежък живот, наркотици и пр. и търсят не спасителна утеха в православието, а начин да покажат на света, че са се „поправили“, но не пред Бог, а пред обществото, което е унизително поне за мен. А този ще си получи заслуженото, независимо дали е православен или не.

3 Trackbacks / Pingbacks

 1. Екзекутираха Франк Атууд, постриган във велика схима преди смъртта си • Християнство.бг
 2. Екзекутираха Франк Атууд, постриган във велика схима преди смъртта си • Християнство.бг
 3. Екзекутираха Франк Атууд, постриган във велика схима преди смъртта си • Християнство.бг

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: