еп. Игнатий Мидич

Браничевски епископ Игнатий Мидич

В мире Добривойе Мидич. Роден на 17 октомври 1954 г. в Кнез Село, общ. Ниш, Сърбия. Епископ на Сръбската православа църква. Професор – богослов, активен участник в междухристиянския диалог.

Завършва духовната семинария „Св. Сава“ в Белград през 1974 г. Продължава образованието си в Белградския богословски факултет, където завършва през 1980 г. От 1981 г. до 1987 г. се обучава в Атинския университет. През 1987 г. защитава докторска дисертация на тема „Тайната на Църквата – систематически-херменевтично разглеждане на Тайната на Църквата според св. Максим Изповедник“. От 1988 г. е доцент, а след това и професор в Богословския факултет към Белградския университет. През 1991 г. приема монашество, в същата година е ръкоположен за йеродякон и впоследствие за йеромонах. На 26 юни 1994 г. е хиротонисан като Пожаревацки и Браничевски епископ. Основател (през 2004 г.) и съпредседател на православно-католическата работна група „Св. Ириней Лионски“. Участник в православно-католическото съвещание в Равена 8-14 октомври 2007 г.

Понастоящем в Белградския богословски факултет преподава дисциплините „Догматика“, „Онтология и етика“ и „Есхатология и история“. Богословският му дискурс е повлиян най-вече от св. Максим Изповедник и митр. Йоан Зизюлас. Еп. Игнатий развива основополагащото учение на Църквата за личността не само като отделно догматическо и еклесиологично схващане, но освен това го поставя в контекста на цялата теология.

Статии от еп. Игнатий Мидич в Задругата:

Advertisements
%d bloggers like this: