Християнство в ХХІ век – наръчник за оцеляване

nadq dimitrovaавтор: Надя Димитрова

„Защото аз зная, че след заминаването ми ще се втурнат помежду ви люти вълци, които няма да щадят стадото, а и от самите вас ще се вдигнат мъже, които ще говорят изопачено, за да увличат учениците след себе си“. Деян. 20:29-30

Господ Иисус Христос и Неговите апостоли предупреждават за съществуването на лъже-братя и вълци в овчи кожи, за това, че врагът сее своите тръни сред житото. Макар всичко това да е съпътствало християнството от самото начало (дори сред дванадесетте апостоли имаше един предател), в различните времена и епохи инструментариумът на вълците се променя – според манталитета на епохата и модата, така да се каже. Променя се външната форма, но съдържанието и горчивите резултати – не.

Целта на този материал е да покажа на вярващите, доколкото ми стига знанието за това, какви са белезите на един вълк, наметнал овча кожа. Как да видят острите зъби зад „овчата“ физиономия. За целта е необходимо да се знаят някои абсолютни истини: Никой няма право да ви унижава, обижда и мачка по абсолютно никакъв начин. Никой няма право да ви казва, че ще отидете в ада. Има Един Съдия и Той не поверява съда си на смъртни.

И така, преди всичко не бързайте да се доверявате на никого, само защото твърди, че е вярващ или е духовно лице.

Не се доверявайте и бягайте от духовни лица, ако:
1. Около тях пърхат рояци фенове /от женски пол в повечето случаи/, обличащи се дори в най-големите горещини по-скоро като мюсюлманки – поли до земята, дълги ръкави и забрадки. „Християнският“ хиджаб е първият белег за нещо нездраво. Никой нормален духовник не се обгражда с харем.

2. Жените (обикновено жени падат в такива мрежи) имат нездрав блясък в очите и им текат лигите, когато говорят за даден духовник. Възприемат критиките към него като богохулства.

3. Около такава група витае едно негласно убеждение, че те са защитниците на най-най-оригиналното християнство, всички други са: еретици, схизматици, модернисти, икуменисти и въобще отклонили се от правия път. В много случаи това убеждение се прикрива от външни на групата хора, но никой не го крие в самата група.

4. Всяка такава сектантска група искрено вярва, че те са единствените, които ще се „спасят“.
И то ще се спасят само и благодарение на своя „духовен баща“, „пастор“, „наставник“ – термините са различни, същността – не.

5. Сляпо подчинение на въпросния „Божи наместник“.

Какви са сигналните лампи, които трябва да ви светват, ако сте обект на внимание от такъв духовник или някой от неговата група?

1. Внезапни приятелства, прекомерно внимание.
В някакъв момент ставате обект на голямо внимание от почти непознат за вас човек от църквата, която посещавате. Внимавайте, ако този човек много бързо започне да се интересува от твърде лични подробности за вас. Например: омъжена ли сте (тук е мястото да отбележа, че жертви на сектанти стават предимно сами жени, но и мъже също – при тях се търсят хора с комплекси и проблеми), какви са отношенията в семейството ви, какво и къде работите, сама ли живеете, имате ли деца, какво е финансовото ви състояние. В същото време вашата внезапна приятелка или приятел почти не споделя нищо за себе си! Ако пък сподели – това в много случаи може да е нещо във възхвала на гуруто: как е имала проблеми и той ги е разрешил.  Това е фазата на предварителното проучване, на базата на което гуруто взима решение дали сте му интересен/а или не.
Истинските приятелства се развиват с времето и само на база взаимност, помнете това.

2. Ако вашият внезапен приятел/ка не след дълго започне да ви прави забележки за облеклото и да ви нарежда как да се обличате. Това е един много сигурен белег за опасност – никой няма право да навлиза така в личното ви пространство. Тук нямам предвид нормалното благоприлично облекло за богoслужения, което не допуска разголени рамена и къси панталони или рокли. Но да ви се казва, че нямате право да ходите с панталони или модерни дрехи не е нормално. Още по-ненормално е да ви диктуват да промените гардероба си въобще, т.е. да сложите „християнски“ хиджаб.
Причината всички тоталитарни лидери да изискват носенето на християнски хиджаб от жените е съвсем прозаична. Целта е сама да се направите непривлекателна, дори отблъскваща, за да не би случайно да привлечете някой, който да ви измъкне от влиянието на сектата.

3. Ако започнат да ви диктуват с кого може и с кого не може да общувате, каква музика може или не може да слушате, къде може или не може да ходите. Обикновено сектантите се стремят да ви откъснат от вашата естествена среда – приятели и роднини, които биха могли бързо да ви вразумят.
Помнете, че Господ ви е дал разум, съвест и свободна воля и само вие можете да решавате подобни неща за себе си.

4. Манипулиране с ада – дали ще са преки заплахи: „Ако ни напуснеш, ще отидеш в ада. Ако не ми се покоряваш, не можеш да се спасиш“ или непреки – ако вече попаднали в лапите им усетят, че започвате да се осъзнавате, може започнат да „получават“ различни „откровения свише“ за вашата вечна погибел. Това е любимият инструмент на вълците – „стадото“ им трябва да бъде държано със страх. Помнете, че Христос управлява с любов, а не със страх.

5. Характерна черта за всички вълци в овча кожа е тяхната тънка надутост. Първоначално те ще я демонстрират по-фино и с рекламна цел: Господ не спира да им говори, постоянно цитират Св. Писания, отците на Църквата, но ги комбинират по начин, обслужващ целите им. Особено внимавайте с хора, които ви внушават прикрито или не, че не бива да четете Библията самостоятелно. Това винаги е с цел да сте невежи, за да бъдете лесно манипулируеми.
Помнете, че един нормален духовник никога не парадира с духовността си, със знанията си, нито създава около себе си чувство за превъзходство.

6. За да добият власт над вас вълците в овча кожа (това е универсално за насилниците от всякакъв род) неминуемо ще се стремят да сринат вярата ви в самите вас. Това което вие мислите или чувствате, вашите притеснения, скърби или радости нямат никакво значение за насилника и той няма да се спре пред нищо, за да нямат никакво значение и за вас! Ако стигнете до тази фаза, то спасението ви от вълчата паст вече зависи само от Господ!
За съжаление това става след време и цената е опустошение на душата, а в много случаи и погубена вяра. Защо Бог не се намесва веднага? Защото Той ни е дал свободна воля и когато ние, пренебрегвайки тревожните сигнали, доброволно се поставим във властта на вълк в овча кожа, е необходимо време в което да се осъзнаем (за което няма гаранция) и сами да пожелаем да се саписм от това пагубно влияние. Чак тогава Бог се намесва и помага.

Целта обаче е да не се стига дотам! За да не се стигне помнете:
1.  Бог е изцяло добър и благ, Той не е полу-добър и полу-зъл, в което ще ви убедят вълците.
2. Бог ви е дал свободна воля и заедно с нея отговорността за вашия живот е само и изцяло ваша.
3. Вашето спасение зависи от вас, не от „духовен отец“, „пастор“, „пророк“, църква или секта.
4. Никога не пренебрегвайте вашият енорийски свещеник. В много случаи може и да не е идеален, но е далеч по-добър от съмнителни свръх-духовни лица.

Причината хората да попадат по гурута е или някакъв личен проблем или жажда за бързо духовно израстване. Помнете, че както физическият растеж, така и духовният е бавен процес. Живейте нормално! Не можете за кратко време да израстнете бързо, нито имате нужда от ментор за това.

източник: Блог Апокалипсис

2 Comments on Християнство в ХХІ век – наръчник за оцеляване

  1. Янислав // 29/10/2014 в 16:18 //

    Статията е добра. Търсенето на Истината е доживотно дело. Но нека новите християни я търсят като разговарят с отвърдени духовници, а не с разни посетители в храмовете, които не са наясно със себе си, а искат и други да учат. Спасителя е казал „идете и научете всички народи…“, казал го е на учениците си, а духовенството най-напред с епископите са преките наследници на Христовия завет. Във много религии има искрица истина, но единствено в православието бушува истинския огън на спасението.

  2. А бе то убаво е написана статията, ама тая статия е за нормални православни среди. Тука в БГ-то, секи духовник колкото и да е псевдо и лъже-духовник, колкото и да е гуру с цел харемски изпълнения и прочее, все е по-добре от тая ялова градско-зилотска-академична бездуховност. Некви сайтове, некви енории, некви дедо поп и разюздани „разбирачи“ и прочее. По плодовете ще ги познаете. Градската ортодоксия във вида в който я познаваме в милата ни родина е пълна скръб. На фона на нея дори и Монк Майкъл е някакъв напредък и свеж полъх.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: