Дядо Йоаникий бастиса св. Силуан Атонски от църковното ни календарче

Siluan Atonskiавтор: Мартин Димитров

Преди няколко седмици, когато реагирах на една офикия не бяха малко хората, които се нахвърлиха срещу мен, че си позволявам да критикувам един владика и свещеника му. За съжаление и поредният гаф с църковното календарче за 2016 г. на Св. Синод на БПЦ доказва правотата ми за неадекватността на въпросния владика. Да, дядо Йоаникий (дори няма да гадаем по чий акъл се е водил) е „бастисал“ св. Силуан Атонски от деня му за прослава – в нашия случай 11 септември.

Ще си позволим да цитираме и колегите от Двери, които първи съобщиха за тази неприятна новина:

„Изваждането на светеца от църковния календар на БПЦ не означава, че преп. Силуан не е вече светец, а че богослужебната му прослава у нас ще се ограничи до съвсем малък брой хора. В същото време се компрометира Българската църква в очите на останалите поместни Православни църкви, като изпраща към останалия православен свят противоречиви сигнали за схизматични настроения.

В случая едва ли става дума за случаен пропуск, нито пък е синодално решение. То е по-скоро следствие, тъй като в ръководената от митрополит Йоаникий епархия от много време се води борба срещу този светец, както и срещу други съвременни светци, подвижници и богослови, някои от които са и официално канонизирани. Епархийският архиерей вместо да санкционира недопустимите хули, изричани от негови клирици, срещу църковни светци и архиереи, отличава с църковни награди виновниците за това безотговорно поведение. Закономерно, при липсата на църковен контрол в епархията, влиянието на този зилотски кръг се е отразило и върху новото официално календарче на БПЦ, като паметта на преподобни Силуан Атонски е заличена.“

P.S. Предполагаме (в кръга на шегата), че премахването на светеца от календарчето е своеобразен бонус към офикията на протоиерея и се явява също и компенсация за липсата на офикия за жена му.

P.S. 2: Прилагаме и службата на светеца, защото прочетохме някои софизми, които оправдават действията на отговорника за календарчето, понеже в минеите липсвала службата на св. Силуан. Службата може да се изтегли от тук.

1 Comment on Дядо Йоаникий бастиса св. Силуан Атонски от църковното ни календарче

  1. twoo.com // 26/09/2015 в 08:22 //

    Божидаре , тъпо парче си да знаеш, предлагам другите православни страни да научат за смахнатия зилот Главев, нека повече хора научат как хули тези светци прославени от Живия Бог…нека всички знаят, как омаскарява човек като Св.Паисий Светогорец….Има една поговорка за такъв “’ревнител“’ като “Ахата“, ама малко е вулгарна , друг път ще я напиша

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: