Монахът, когото наричали „Циция“

NI_osios_Paisios_1977-3988bb4e4cавтор: преп. Паисий Светогорец

Някой може би не иска да даде милостиня на един циганин, защото познава някой болен, който се намира в по-голяма неволя и има намерение да помогне на него. Ще се намери някой минувач да даде нещо и на циганина, но на болния няма кой да му даде. Как си правят заключения хората, а не знаят истината…

Спомням си, че през 1957 г. живеех в един манастир с идиоритмичен типик, където за всяко послушание монасите получаваха парично обезщетение според трудността му. Понеже тогава нямаше достатъчно монаси в манастирите, някои от братята, които бяха по-силни, извършваха много послушания, получаваха по-голямо парично обезщетение, но и повече раздаваха. Там живееше един монах, на когото му вика „Циция“, защото не даваше пари. Когато този монах почина, на опелото му дойдоха сиромаси от различни краища и го оплакваха. Те имаха волове и пренасяха дърва, греди, защото тогава всичко се пренасяше с волове, не както днес – с камиони и шлепове!

А ето какво правеше този беден монах – събирал парите, които получавал от послушанията си и когато научаваше, че някой човек има само един вол или че волът му е умрял, му купуваше вол. А по онова време беше голямо нещо да се купи вол, той струваше пет хиляди драхми, които тогава имаха много по-голяма стойност от днес. Останалите монаси даваха по пет драхми на някой сиромах, десет на друг, двадесет на трети, съответно техните добри дела се виждаха. А този беше напълно незабележителен, защото не даваше както другите, но събираше парите и по този начин помагаше на хората. И така всички му викаха: „Циция, циция“.

Накрая това му остана като име. А когато почина, бедните хора се събраха и плачеха.. Той ме спаси.. Той ме спаси, казваха всички.

Защото по онова време този, който имаше вол можеше да пренася дърва и така да си храни семейството.

Манастирските отци бяха изцяло поразени. Затова ви казвам – от къде знаем ние какво правят другите?

източник: pppe.mk

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: