Пази се от „духа на правилността“

father seraphim

йеромонах Серафим Роуз

Спомени на прот. Серафим Кардоза за йеромонах Серафим Роуз

Отец Серафим беше много спокоен, той обичаше хората. Нито веднъж не съм го виждал гневен. А когато той говореше или преподаваше в курса по световни религии, често му се налагаше да отговаря на сложни въпроси, задавани от интелектуалци. Но вярата му не можеше да бъде разклатена, той не спореше, а просто отговаряше директно на въпроса. Той беше напълно непосредствен!

Отец Серафим притежаваше най-високо смирение. Той печаташе всички свои статии за вестника сам на една стара печатна машина. В килията му нямаше топлоизолация – т.е. през зимата той измръзваше, а лятото се задушаваше от жегата. Той въобще не се интересуваше от земните богатства. Караше един стар пикап, никога не използваше скъпи и разкошни вещи. Но за сметка на това той имаше елен, който ходеше навсякъде с него.

Отец Серафим много обичаше богослужението и усамотението и за нищо на света не искаше да излиза от манастира, да става мисионер. Но епископ Нектарий го ръкоположи и му даде послушание. И така той трябваше да преподава, да просвещава…

Бях забелязал, че възглавничките на палците му бяха някак си странни, не протрити – а просто разрушени. Оказа се, че веднага щом в него се надигали изкушения (навярно физически), той държал палците си над горяща свещ, докато тези съблазни не си отидат.

Малко преди смъртта му се бяхме договорили аз да отида в Платина и да прекараме заедно две седмици. Но това не беше отсъдено да се случи. И до сега аз няколко пъти в годината пътувам до неговия манастир, служа литургия на гроба му.

Един от съветите, който особено добре си спомням беше: „Пази се от „духа на правилността“. Някои хора смятат, че правят всичко, както е определено: правилно се кръстят, правилно стоят, правилно прибират косите… но без болка в сърцето не може да се докоснеш до Бога.

източник: pravoslavie.ru

serafim kardozaПротойерей Серафим Кардоза е американец по народност, той е бивш евангелистки пастор, обърнат в православието от отец Серафим Роуз. Понастоящем служи в храм „Св. Инокентий“ – гр. Рог Ривър, щата Орегон към Руската православна църква.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: