Брат Натанаел Капнер и нашите лапнишаранковци-ксенофоби

nath2автор: Мартин Димитров

Една от най-гнусните тенденции, които се наблюдават в родната ни църква е обвързването на светата православна вяра с националистически и ксенофобски идеологии. Не случайно някои пишман-„родолюбци“ начело с някои пишман-духовници тръгнаха миналата година да правят нравствена чистка по манастирите, да не кажем инквизиция.  От доктринална гледна точка нещата са ясни – етнофилетизмът е съборно осъдена ерес[1] , като май е излишно да споменаваме, че поводът за църковното повдигане на този въпрос е.. български.

Защо дръзваме да пишем по този въпрос? Наскоро ми попадна един материал за някой си брат Натанаел Капнер, „православен“ монах, който отхвърлил юдаизма и приел християнството. Статията е поместена в националистически сайт с „православни“ елементи, а също така препечатана незнайно защо и в новинарски сайт, който се поддържа от православни християнки. Стана ми интересно що за птица е този човек и се поразрових в мрежата. Оказа се, че въпросният Натанаел е печално известен из православните среди в Америка с поредица скандални публични прояви с изявен анти-семитски уклон, а също така и поддържа свой блог, където лее злоба и омраза към евреите. Само че явно нашите лапнишаранковци-патриотари са си помислили, че е много „яко“ бивш юдеин (а сега „християнин“, че и „православен“ на всичкото отгоре) да плюе по евреите и започнали да го рекламират като апологет на християнството.. без да направят елементарна справка за „светлата“ му личност.

Много добре описва кой е Натанаел Капнер богословът Джон Санидопулос, който поддържа един от най-авторитетните православни блогове в интернет-пространството:

„Той е човек с ментални проблеми (приятен, когато си взима лекарствата и много неприятен, когато не ги взима), който е причинил множество безпокойства в няколко манастира в Америка, заради което е изхвърлен от тях, и поне веднъж с полиция. Той не е и никога не е бил монах. Бил е послушник в един старокалендарски манастир в Колорадо, но е изхвърлен също и от там. Той се представя за легитимен монах от легитимен православен манастир, но това не е вярно. Всъщност той е един шоумен, който обича да бъде център на внимание, с комплекс за преследване, макар че всъщност е подсигурен финансово заради успешен бизнес. Фиксирал се е върху еврейското си наследство, като един вид отношение на любов-омраза, а и също така е обсебен от конспиративни теории, които по-често имат вид на анти-семитски отровни тиради. Той носи също така бяла скуфия, която е запазена само за митрополити в славянските църкви, както и нагръден кръст, което забранено за послушници.“

В светлината на всички тези неща и множеството негови онлайн видеоклипове, официалното изявление на Синода на епископите от Руската задгранична църква идва точно на място:

„Синодът на епископите на Руската задгранична църква наскоро получи редица оплаквания относно дейността и изявленията, направени от някой си Натанаел (Капнер), който живее на територията на Западно-Американския диоцез, но нямащ никаква връзка с него.

Клириците и миряните на Руската задгранична църква с настоящото са уведомени, че действията на Натанаел (Капнер) нямат благословията на Синода на епископите.

Дълбоко натъжени от състоянието на неговата душа, ние призоваваме Натанаел (Капнер) да се въздържа от публикации в интернет и да води живот в покаяние с мир в Христа, „където ни елин ни юдеин, ни обрязване ни необрязване, ни варварин ни скит, ни роб ни свободник, а всичко и във всичко е Христос. (Кол. 3:11)

+ Кирил, Архиепископ на Западна Америка и Сан Франциско, секретар на Синода на епископите.“

Ние от своя страна пожелаваме на „православните“ националисти покаяние от ереста, която изповядват. Осъзнаваме, че това е нелек процес, но нека поне на първо време да си проверяват информацията и да внимават кого рекламират.

––

[1] Етнофилетизмът е осъден като ерес на Всеправославния събор в Константинопол през 1872 г. Повече виж тук: Етнофилетизъм и църковна диаспора (една причинно-следствена връзка)

2 Comments on Брат Натанаел Капнер и нашите лапнишаранковци-ксенофоби

  1. salonikios // 17/10/2015 в 13:38 //

    Много точно казано: „православен“ монах. Дори ми мина мисълта (дано не е вярна!), че този човек може би само привидно се представя за православен монах, за да лепне петно върху Православната църква. Хората го гледат и го отбягват като луд, може би така ще почнат да отбягват и църквата… 😦

  2. twoo.com // 26/10/2015 в 09:07 //

    Те в САЩ на орди, на орди са тръгнали да се черкуват в православните църкви, между впрочем той и за още един казват, че са единствените в САЩ , които казват нещата с истинските им имена.Всичко е въпрос на гледна точка

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: