Новите цени на свещите, или как вместо да изпише вежди, Синодът ще избоде нечии очи

sveshtiавтор: Мартин Димитров

На 8 декември т.г. Св. Синод на БПЦ ударно и шоково е взел решение за двойно увеличение цените на парафиновите свещи. Постановлението влезе в сила на 15 декември и предизвика широк смут сред миряните, но най-вече вкара енорийските свещеници в една паническа ситуация. Логиката зад това решение уж изглежда благовидна и с добра цел – да се увеличат приходите на настоятелствата, а и ниските заплати на свещениците. Само че с оглед на случващото се в последните дни виждаме цялата нелепост и нецелесъобразност на това шоково увеличение цената на свещите.

Според мен желаното увеличение можеше да се случи постепенно във времето, да речем за период от две години. Колкото и нелепо да звучи, но все пак купуващите свещи в крайна сметка са и потребители, а с оглед на вечно отънелия джоб на българина, хората стават изключително чувствителни, когато се удря по джоба им. От тази гледна точка тази крайна мярка в краткосрочен план ще има негативен ефект, т.е. приходите от продажбите на свещи ще намалеят, вместо търсеното бързо увеличение. Ако вдигането на цената ставаше плавно, това нямаше да даде големи отклонения в приходната част на настоятелствата.

От друга страна за новите цени настоятелствата трябваше да бъдат предупредени поне с три месеца напред, за да могат да планират адекватно бюджета си. В момента се наблюдава абсурдната ситуация, че свещите от 4 лв. стават на практика непродаваеми, а за предстоящите празници пакетите с този вид свещи са вече закупени на старите цени, т.е. планирани са за продажба на старата цена от 2 лв. Малцина днес са лудите, които ще дадат 4 лв. за една свещ!

И така някои енории са пред буквална неплатежоспособност, защото са затворили едни пари в свещи, от които няма да имат никаква възвръщаемост. На този етап няма съдействие от страна на митрополиите, които не искат да изкупят обратно изписаните свещи. И ситуацията е патова. Едни свещи ще си залежават с години по църковните складове, поради намалените приходи енориите няма да могат да си плащат ежегодните данъци, а като няма приходи от данъци, ще зациклят и епархийските бюджети. И кой печели в крайна сметка?

Според мен това важно решение за цялата църква трябваше да бъде взето след една по-широка дискусия и вземане предвид мнението на енорийските свещеници, защото в крайна сметка те ще понесат бремето от този ценови стрес. В крайна сметка свещениците не са крепостни селяни, а пълноценни личности и съработници на Божията нива на уважаемите владици.

2 Comments on Новите цени на свещите, или как вместо да изпише вежди, Синодът ще избоде нечии очи

  1. Росица // 23/12/2015 в 20:53 //

    Откакто има восъчни свещи, аз купувам такива, защото свещта е жертва Богу и е добре да се жертва най-доброто. Чувала съм, че парафиновите увреждат стенописите, така че вече рядко ги купувам. Не споря за цената на восъка, но бих искала да има по-малки свещи на по-ниска цена. Понякога ми се иска да запаля по-евтина свещ, а обикновено паля около 10 свещи и не искам да лишавам никого. Мисля, че трябва да има качествена свещ от 20 ст., пък всеки ще си прецени кога и каква да купи.
    А и защо не спрат парафиновите, след като почти уеднаквиха цените (восъчната и парафиновата свещ от 40 ст. са еднакви като големина)?

  2. Sophie // 24/12/2015 в 00:37 //

    Na Bulgarina purvo mu e otunqla duhovnostta I chak sled tova djoba. Kogato chovek nqma niahto sviato, veche ne e chovek! Jalko che na praznika se diskutirat takiva temi!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: