Завръщане в Православието от източните култове

Elder Paisios Agioritis

Автор: св. Паисий Светогорец

Съвременните странни хора намират удовлетворение в това, което е странно, а не в това, което е правилно. Например те отиват в Индия, която се намира на другия край на света и която е известна със своето магьосничество. А за Света Гора Атонска, която се намира в родината им, наблизо и пази истинския тайнствен живот в Христа, те нехаят, пренебрегват я! Един студент ми разказа, че отпътувал за Индия и живял там три години и половина. Той се опитал да разнообрази живота си и да разбере коя религия е истинската. В крайна сметка един индиец му казал: „Защо си дошъл тук? Това, което търсиш е в Православието. Светлината идва от там. Отиди на Света Гора и ще намериш там, което търсиш.“ И така младежът се върна в Гърция и дойде на Атон.

– Геронда, ако един православен християнин, който се е свързал с различни религиозни култове и се разкайва за това, ще бъде ли наново приет от Православната църква в числото на членовете ѝ?

– На такъв човек му е необходимо велико покаяние и помазание със св. миро. Ако той пожелае да се върне в Православието и отново да стане член на Църквата, то според правилата той първо трябва да писмено да се отрече от лъжите на източните култове, да изповяда православната вяра, а след това свещеникът трябва да прочете над него молитви за завърнали се към истинската вяра и да го помаже със св. миро.

Виждам как някои деца – наши сънародници, без да са прочели и стих от Евангелието, започват да четат брахманска, будистка литература, Корана и подобните им. Отиват и при индийски гуру. После там нещо не им харесва и се завръщат в Православието, но вече заразени от тези източни култове с цял куп духовни микроби. Хората се повреждат и после им става трудно да намерят истината. Нека човек първо да опознае Православието, а след това – ако Православието не му се понрави – да излезе от него. Но нека правилно да опознае Православието и след това да го сравни с различните религиозни учения, за които е чувал. Понеже опознал истински Православието, човек може да различи истинското от фалшивото злато и доколко чисто е златото, колко каратово е. Такъв човек не може да бъде заблуден, той не приема за злато всичко, което блести.

http://www.proprosvetlenie.ru/2011/09/blog-post_13.html, превод: Мартин Димитров

1 Comment on Завръщане в Православието от източните култове

  1. Колю // 08/05/2020 в 20:03 //

    Същото е с парахристиянските и псевдохристиянските общности, наричани за краткост секти. Хората от тях определено не са с българска духовност и устроение. Бог да пази народа ни в Православната вяра и Църква!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: