Иисусовата молитва е за всички

автор: митр. Калистос Уеър

KallistosWare-sm..Всъщност ние, клириците, а особено монасите, които нямаме нужда да се грижим за семейство и деца, разбираме условията, в които живеят брачните християни. Хората са принудени да работят много, да пътуват дълго до работното място и до дома, а вечер също така имат много задължения.. Трябва да разбираме тези сложни условия, в които живеят вярващите. Въпреки това всеки християнин може да намери поне малко време сутрин и вечер, за да се помоли пред иконата. Дори и пет минути да са сутрин и вечер – те имат огромно значение. Тези пет минути дават „посоката“ на целия ден и дават онази дълбочина, която по друг начин не може да се постигне.

Трябва да споменем за кратките молитви, които е възможно да се изричат в течение на деня. Можем да се молим, когато се къпем, когато пътуваме в метрото, возим се в автомобила или се намираме в задръстване. Можем да използваме кратки молитви, например Иисусовата: „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме“. Или „Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе“, или „Пресвета Богородице, спаси ни“, или някои други кратки молитви. Така можем да се молим дори и когато сме заети, например в случай, че отиваме от едно място до друго. Много е важно да разберем, че освен специално отреденето време за молитва пред иконата (което е нужно на всеки от нас), съществува възможност свободно да се молим и през целия ден, на всяко място. Но ако искаме да се молим през целия ден, тогава трябва да изберем за това най-кратките и най-прости молитви, като Иисусовата. Тази молитва винаги трябва да се извършва: когато чакаме за нещо, когато пътуваме, подреждаме вкъщи, в моментите, когато сменяме задълженията си на работа и т.н.

Апостол Павел пише: „Молете се постоянно“. Той казва, че това е много трудно, но се започва от най-простото: с чести и кратки молитви през целия ден. С помощта на такива молитви можем да изпълним целия си ден с присъствието на Христос – и това е пътят към истинската молитва. Търсете Христос навсякъде. Иисусовата молитва може да бъде извършвана не само от монасите или клириците, но и от вярващите, които имат семейства и светски задължения. Казвайте Иисусовата молитва – не тогава, когато е необходима по-голяма концентрация на вниманието, но в свободните си моменти. Можем да съединим времето за молитва и работа. Много е важно по този начин да се учим на Иисусовата молитва в нашето ежедневие. И също е така добре да учим и децата си на Иисусовата молитва. Те могат от време на време да я повтарят още от най-ранна възраст, защото тя е много простичка.

източник: http://amvon.mk/isusova-kalistos/

2 Comments on Иисусовата молитва е за всички

  1. Мантрата е най-важната молитва. Хващайте броениците и повтарайте непрестанно: Господи Иисусе Христе Помилуй ме! Който не мантрува, не е и започнал да се моли даже. Добре казва владиката Калистос, това е за всеки, не само за монасите. Или както казва старец Йосиф. Тия които казват да не се молим на броеница за да не се опрелестим случайно, точно те са в прелест.

  2. Marianka Pencheva // 07/02/2017 в 01:40 //

    Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме! Слава Тебе, Господи, слава Тебе! Пресвета Богородице, спаси нac!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: