Богословието не бива да бъде свеждано единствено до логически силогизми

Диоклийският митр. Калистос Уеър участва в свободна дискусия със студенти в Москва

Kalistos Moskva

На 27 август 2016 г. в актовата зала на Висшия институт за общоцърковна аспирантура и докторантура „Св. св. Кирил и Методий“ в Москва, се състоя среща между студенти и Диоклийския митрополит Калистос Уеър (Вселенска патриаршия). Срещата се проведе под формата на свободен диалог. Участниците имаха възможност да задават множество въпроси на митр. Калистос.

По време на дискусията бяха засегнати въпроси, свързани с християнската етика, научния статут на богословието, християнската идентичност и духовния живот в условията на съвременната пост-християнска епоха. Отговаряйки на въпросите, митрополитът отбеляза, че богословието не бива да бъде свеждано единствено до логически силогизми. Според митр. Калистос, един добър богослов се доверява на Св. Отци и преживява свой личен религиозен опит в молитва и жива вяра.

На въпроса „Как да не отслабваме във вярата?“, владиката отговори: „Вярата не е само едно просто съгласие на човека за приемане на религиозните доктрини, но е съзнателно решение да бъдеш верен“.

Аудиторията показа особен интерес по въпросите на биоетиката и особено към евтаназията. Гостът подчерта, че животът е дар Божий, както и че неговото начало и край са в ръцете на Бога, а не на човека.

По време на дискусията, митр. Калистос обясни как е бил привлечен към православието.

„Възпитан съм като англиканин и се запознах с православието, когато бях на 17. По Божий промисъл се озовах пред една православна катедрала в Лондон. Влязох вътре, а там течеше съботното вечерно богослужение“. Митрополитът сподели как след това е почувствал, че енориашите, които се молели по време на службата, са участвали в едно много по-голямо действие, отколкото е можело да се види на пръв поглед. „Разбрах, че всъщност църквата беше пълна с невидими молещи си, осъзнах, че там невидимо присъстват ангелите, светците и, разбира се, Самият Христос. Имах чувството, че това беше Небесната Църква на земята. Разбрах, че съм се върнал у дома и че точно там трябваше да бъда“, сподели митрополитът.

Бяха повдигнати и други въпроси относно божествената вдъхновеност на Свещеното Писание, преводите на литургичните текстове, принципа за „съгласието между отците“ в Православната църква. Митр. Калистос отговори подробно на въпросите на участниците, като даде на всеки един от тях задълбочен и обстоятелствен отговор.

http://orthodoxie.com/rencontre-avec-le-metropolite-calliste-ware-a-linstitut-des-hautes-etudes-saints-cyrille-et-methode-a-moscou/, превод: Мартин Димитров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: